Γιάννης Τριήρης: Η αγωνία του «φορομπήχτη» να κρυφτεί

Γιάννης Τριήρης: Η αγωνία του «φορομπήχτη» να κρυφτεί
Τρίτη, 19/09/2023 - 06:55

Περισσότερους φόρους ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ απ΄ ότι προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη πλήρωσαν τι 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 8μηνο του 2023, τα έσοδα από φόρους εμφανίζονται αυξημένα κατά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή 9,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, καθώς συνολικά ανήλθαν σε 39,911 δισ. ευρώ.

Με αυτή την εξέλιξη είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να συμφωνήσει με τα λεγόμενα και τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και του οικονομικού του επιτελείου, πως εφαρμόζουν πολιτικές μείωσης φόρων.

Δεν μπορεί οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερους φόρους και η κυβέρνηση να κομπορρημονεί για δήθεν μειώσεις φόρων.

Έτσι λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην σχετική της ανακοίνωση, προσπάθησε να προβάλλει αιτίες-δικαιολογίες για την καταιγίδα των φόρων που πλήττει τους φορολογούμενους.

Και μάλιστα με άκομψο τρόπο, καθώς τονίζει ότι «για την ορθή ερμηνεία των παραπάνω στοιχείων (σ.σ. της υπέρογκης αύξησης φόρων που πλήρωσαν οι Έλληνες το 8μηνο του 2023) διευκρινίζει τα ακόλουθα».

Στα «ακόλουθα» προβάλλονται οι δικαιολογίες :

(α) τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2022,

(β) επίσης ποσό 367 εκατ. ευρώ αφορά την απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2022, ενώ

(γ) οι επιστροφές εσόδων που μετρούν αρνητικά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εμφανίζονται αυξημένες κατά 772 εκατ. ευρώ από τον στόχο.

Για να καταλήξει η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών ότι: «Συνεπώς, από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Αύγουστο που αφορούν το τρέχον έτος κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό».

Τι μας λέει δηλαδή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πως οι παραπάνω φόροι που πληρώσαμε το 8μηνο δεν ήταν 3,4 δισ. ευρώ, αλλά 1,8 δισ. ευρώ!

Σε μια περίοδο οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων κινούνται σε διψήφιο ποσοστό επί μήνες, οι τιμές των καυσίμων είναι από τι υψηλότερες στην Ευρώπη, τα ενοίκια των κατοικιών διαμορφώνονται σε ύψος-ρεκόρ, οι Έλληνες από τους χειρότερα αμειβόμενους στην Ευρώπη και σε μισθούς και σε συντάξεις πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερους φόρους απ΄ ότι προϋπολόγιζε η κυβέρνηση.

Και βέβαια τους παραπάνω αυτούς φόρους τους πλήρωσαν τα γνωστά «φορολογικά υποζύγια», οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αυτοί που η κυβέρνηση αγωνιωδώς επιχειρεί να πείσει ότι τους μείωσε τους φόρους.