Γιάννης Μανιάτης: Το ενεργειακό μας όραμα προς το 2030

Γιάννης Μανιάτης: Το ενεργειακό μας όραμα προς το 2030
Γιάννης Μανιάτης Γιάννης Μανιάτης
Τετάρτη, 03/05/2023 - 06:54

Το 2014 η Ελλάδα ήταν η 3η καλύτερη χώρα στον κόσμο, στην ανά κάτοικο παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά. Σήμερα βρίσκεται στη 10η θέση.

1. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας - ΙΕΑ, η Ελλάδα έχει τη 10η υψηλότερη τιμή στο οικιακό ρεύμα και τη 2η ακριβότερη στο βιομηχανικό ρεύμα. Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Ενέργειας, προφανής.

2. Το 2014 η Ελλάδα ήταν η 3η καλύτερη χώρα στον κόσμο, στην ανά κάτοικο παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά. Σήμερα βρίσκεται στη10η θέση.

3. Η Ελλάδα το 2014 ήταν η 2η καλύτερη στην Ε.Ε. στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», το οποίο δυστυχώς παρουσιάζει τραγικές καθυστερήσεις. Από το μέσο όρο των μόνο 12.000 ετήσιων αναβαθμίσεων κατοικιών των τελευταίων ετών, να φθάσουμε τις 120.000, που είναι και ο ευρωπαϊκός στόχος.

4. Οι έρευνες υδρογονανθράκων που επιτέλους επανεκκίνησαν μετά από πλήρη ακινησία 7-8 ετών, μπορούν να αποδώσουν έως και €70δις έσοδα στο ασφαλιστικό μας σύστημα την επόμενη 25ετία. Ήδη από το 2013, έχουμε εντάξει στα χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά ταμεία, τους αγωγούς TAP, IGB, EASTMED, το FSRU Αλεξανδρούπολης, την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα, το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia από Ισραήλ, κ.α. Η Ελλάδα λοιπόν από το 2013 μετασχηματίζεται σε ενεργειακό Hub της Ανατολ. Μεσογείου.

5. Απαιτείται να αναδείξουμε το ρόλο μας στην τροφοδοσία της Ε.Ε., με την αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων μας Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών (Critical Raw Materials), απαραίτητων για την Πράσινη και την Ψηφιακή Μετάβαση. Διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα σε Βωξίτη, Νικέλιο, Κοβάλτιο, Μαγνησίτη, Χαλαζία, Χαλκό.

6. Να χαράξουμε επιτέλους τον δικό μας, Made in Greece, δρόμο προς την πράσινη μετάβαση, στηρίζοντας ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν πράσινα προϊόντα (π.χ. σωλήνες αερίου και υδρογόνου, ηλεκτρικά καλώδια πράσινου ηλεκτρισμού, βιομηχανικές μπαταρίες, ηλιακοί θερμοσίφωνες, έξυπνοι μετρητές, κουφώματα αλουμινίου, θερμομονωτικά υλικά, κ.α.). Αρκετά, πια με μόνο εισαγωγές έτοιμων «πράσινων» προϊόντων από το εξωτερικό.

Αυτό πρέπει να είναι το ενεργειακό όραμα μας για την επόμενη 10ετία.

(Ο Γιάννης Μανιάτης είναι πρώην υπουργός- Το κείμενο αποτελεί σημεία ομιλίας στο Delphi Economic Forum)