Γιάννης Τριήρης: «Νάρκες» σε τουρισμό και εξαγωγές

Γιάννης Τριήρης: «Νάρκες» σε τουρισμό και εξαγωγές
Πέμπτη, 04/05/2023 - 06:59

Τελικά πίσω ακόμη και από τις δήθεν επιτυχίες στον οικονομικό τομέα που πέτυχε η κυβέρνηση, όπως στον τουρισμό και τις εξαγωγές, κρύβεται ένα τεράστιο αδιέξοδο τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζομένους.

Και δεν είναι άλλο από την πολιτική που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση Μητσοτάκη για πλήρη ασυδοσία στην αγορά εργασίας, που αφορά και τον τουρισμό, αλλά και για την ανύπαρκτη πολιτική της στη διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση που αφορά και στις εξαγωγές.

Οι φορείς του τουρισμού κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που θα υπάρξουν φέτος το καλοκαίρι, οπότε και αναμένεται κοσμοσυρροή στη χώρα μας απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν στις 80.000 τις ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό και αν επιβεβαιωθούν ενδεχομένως η κακή ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τις επόμενες τουριστικές περιόδου.

Από την πλευρά τους βέβαια οι εν δυνάμει υποψήφιοι για να καλύψουν τις θέσεις αυτές στον τουριστικό κλάδο καταγγέλλουν τους εργοδότες για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, για δωμάτια-κοτέτσια που τους «στοιβάζουν» οι εργοδότες τους κυρίως στα νησιά, για εξαναγκασμό να εργάζονται 12ωρα και για άρνηση πληρωμών των υπερωριών που δικαιούνται.

Και φυσικά η κυβέρνηση κωφεύει στις καταγγελίες αυτές των εργαζομένων και όχι μόνο αφήνει τους εργοδότες να δρουν ασύδοτα, αλλά για να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων προχώρησε και στην έκδοση υπουργικής απόφασης για εισαγωγή σχεδόν 170.000 εργαζομένων από τρίτες χώρες για να καλύψουν τα κενά στον τουρισμό αλλά και στον πρωτογενή τομέα.

Μέχρι και ειδικές διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές έκανε, αλλά ούτε καν από τις χωρίς αμφισβήτηση φτωχές αυτές χώρες κατάφερε να προσελκύσει εργαζομένους.

Όσον αφορά τις εξαγωγές οι επιχειρηματίες του κλάδου έκαναν πρόσφατα έρευνα και τα αποτελέσματα της έδειξαν πως η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού τόσο ειδικευμένου, όσο και ανειδίκευτου συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα όπως προέκυψε από την έρευνα σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Και ψάχνουν σχεδόν για όλες τις ειδικότητες , όπως ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων, οδηγούς, ανειδίκευτους εργάτες , αλλά και κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, αποφοίτους πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων και δεν βρίσκουν .

Και οι εξαγωγείς είναι κάθετοι στο τι φταίει. Η αποτυχία της κυβέρνησης και στην εκπαίδευση και η αδυναμία της να πετύχει αποτελεσματική σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων, να ενισχύσει την τεχνική εκπαίδευση ανώτερου επιπέδου και να δώσει έμφαση σε επαγγέλματα του μέλλοντος.

Ακόμη και στον τουρισμό και τις εξαγωγές που αποτελούν τα «ατού» της οικονομίας της χώρας η κυβέρνηση με τις πολιτικές της βάζει «νάρκες».