Γιάννης Τριήρης: Οι 7+1 «πληγές» του Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις εκλογές

Γιάννης Τριήρης: Οι 7+1 «πληγές» του Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις εκλογές
Δευτέρα, 02/01/2023 - 08:06

Χωρίς καμία αμφιβολία το 2022 που έφυγε ήταν μια δύσκολη χρονιά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς ως μοναδικό καλό αποτέλεσμα καταγράφεται η πορεία του τουρισμού.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο δεν κατάφερε να επιδείξει κάποια επιτυχία, ούτε καν την πολυδιαφημισμένη και πολυαναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η τελευταία αξιολόγηση, αυτή του οίκου Fitch, που έγινε γνωστή πρωτοχρονιά, βαθμολογεί τη χώρα με ΒΒ, με δύο βαθμίδες δηλαδή κάτω από την επενδυτική. Τζίφος η υπόθεση για την κυβέρνηση.

Άσχημα λοιπόν μπήκε το 2023 και όπως όλα δείχνουν θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει να «επουλώσει» τουλάχιστον 7+1 «πληγές» δίνοντας μάχη προς τις εκλογές.

1.-Ακρίβεια και αισχροκέρδεια λέγεται η μεγαλύτερη ίσως «πληγή». Οι τιμές των προϊόντων το περασμένο έτος εκτοξεύθηκαν στα ύψη και οι πολίτες έχασαν τουλάχιστον το 40% του εισοδήματος τους. Όχι μόνο λόγω της πληθωριστικής έκρηξης που προκάλεσε η διεθνής ενεργειακή κρίση, αλλά κυρίως λόγω της αισχροκέρδειας που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να πατάξει. Με επιδόματα-ψίχουλα και «καλάθια» φθηνών προϊόντων το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ούτε το νέο έτος.

2.- Μισθοί και συντάξεις πείνας η δεύτερη «πληγή». Δεν ευθύνεται μόνο η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, για την φτώχεια των Ελλήνων, αλλά και το γεγονός ότι ως εργαζόμενοι έχουμε εισοδήματα πολύ κάτω από το μέσο όρο των άλλων Ευρωπαίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι μικρότερος από το μισό μέσο μισθό των άλλων Ευρωπαίων και συγκεκριμένα στα 15.800 ευρώ ετησίως έναντι 33.500 ευρώ του μέσου Ευρωπαίου πολίτη. Όσο για τις συντάξεις αυτές είναι καθηλωμένες πάνω από 10ετία και η αύξηση του 7,75% που θα δοθεί δεν καλύπτει ούτε καν τον πληθωρισμό του τελευταίο έτους.

3.-Το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, μια ακόμη βαθιά «πληγή». Όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί απεγνωσμένα με τη στήριξη των συστημικών ΜΜΕ που ελέγχει, να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, αυτό έχει πλήξει σοβαρά το κύρος της. Και όσο επιμένει να μην δίνει απαντήσεις και να προσπαθεί να παρακωλύσει τις έρευνες για να μην πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, τόσο θα επιβαρύνει τη θέση της. Για μεγάλο αριθμό πολιτών μάλιστα τέτοια ζητήματα δημοκρατίας και προσωπικής ελευθερίας, είναι ακόμη σημαντικότερα και από τα καθημερινά προβλήματα της φτώχειας και της ακρίβειας.

4.- Οι ανήθικες και παράνομες δράσεις βουλευτών της ΝΔ μια ακόμη βαθιά «πληγή», που έχει στιγματίσει την κυβέρνηση. Ο βουλευτή Ανδρέας Πάτσης πιάστηκε στα πράσα, ως ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού να έχει αγοράσει κόκκινα δάνεια ύψους 62 εκατ. ευρώ με μόλις 4,3 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι ο Πάτσης βρέθηκε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ μετά την οργή που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις δεν αθωώνει την κυβέρνηση. Και πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος , έσκασε και η νέα βόμβα με τον βουλευτή της ΝΔ Θέμη Χειμάρα , ό οποίος πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλο απευθείας αναθέσεων από φορείς του δημοσίου κάνοντας πλιάτσικο πάνω από 400.000 ευρώ, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του. Σε αντίθεση με τον κ. Πάτση, ο κ. Χειμάρας παραμένει βουλευτής της ΝΔ. Ίσως παίζει ρόλο ότι ο πατέρας του ήταν ο συγκεντρωσιάρχης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993. Σόι πάει το βασίλειο που λέει και μια λαϊκή ρήση.

5.- Το ότι την αναφέρουμε στην Πέμπτη κατά σειρά δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η πραγματική κατάταξης της. Η τραγωδία με τη δημόσια υγεία είναι η πιο επίπονη «πληγή». Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδείχτηκαν ένα τεράστιο ψέμα. Όταν είχε ανάγκη τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού υποσχέθηκε «λαγούς με πετραχήλια». Η συνέχεια, όμως, ήταν καταστροφική. Ο νέος νόμος για το ΕΣΥ καταστρέφει το δημόσιο χαρακτήρα του, την ώρα που οι ελλείψεις προσωπικού στέκονται αιτία για αναβολές χειρουργικών επεμβάσεων και για θεραπείες ακόμη και για τον καρκίνο. Ταυτόχρονα η αγορά έχει στερέψει από εκατοντάδες άκρως αναγκαία φάρμακα και η κυβέρνηση κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια , εξαγγέλοντας δήθεν ελέγχους.

6.- Μεγάλη «πληγή» για την κυβερνώσα παράταξη και η αδυναμία της να περιορίσει την εγκληματικότητα. Το δόγμα της νόμος και τάξη έμεινε στα χαρτιά για τους ποινικούς εγκληματίες και περιορίστηκε για τους φοιτητές και τους διαδηλωτές. Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός πρωτόγνωρης αγριότητας εγκλημάτων, ακόμη και από ανήλικους δράστες, ενώ πολύκροτες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα η δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ παραμένουν ανεξιχνίαστες. Και ακόμη χειρότερα πληθαίνουν οι περιπτώσεις επίορκων αστυνομικών που αμαυρώνουν την ελληνική αστυνομία και την πολιτική ηγεσία της ηγεσία και κατ’ επέκταση την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

7. -Μια ακόμη μεγάλη «πληγή» για το κυβερνών κόμμα, όσο πλησιάζουμε στις κάλπες, θα είναι και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιθετικότητας Τουρκίας, τόσο με δράσεις όπως οι καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας , όσο και οι ακραίες λεκτικές προκλήσεις του Ερντογάν και των υπουργών του, που θα ενταθούν ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές και στην Τουρκία, στις 18 Ιουνίου, με απευκταίο αλλά δυστυχώς όχι απίθανο το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» ή ακόμη και μιας «σύρραξης».

7+1.- «Πληγή» στα σχέδια της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις εκλογές και ο ίδιος ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, αλλά και αλαζονεία της για αυτοδυναμία.