Γιάννης Τριήρης: Κάτι δεν κάνουμε καλά στην Ευρώπη και θα … παγώσουμε

Γιάννης Τριήρης: Κάτι δεν κάνουμε καλά στην Ευρώπη και θα … παγώσουμε
Πέμπτη, 13/10/2022 - 07:17

Αργά το βράδυ της Τετάρτης έγιναν γνωστά ορισμένα από τα μέτρα για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης που τελικά εδέησε να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα τα ανακοινώσει εκτός απροόπτου στις 18 Οκτωβρίου.

Σίγουρα, λοιπόν, κατ΄ απαίτηση της Γερμανίας που διαφεντεύει την Ευρώπη, το πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν βρίσκεται ανάμεσα στα μέτρα. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία συμφωνούν και πολλοί άλλοι ηγέτες μετατέθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Αντίθετα, όπως αναμενόταν, τουλάχιστον για όσους δεν είναι αιθεροβάμονες, προκρίθηκε η γερμανική πρόταση για από κοινού προμήθεια αερίου από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών και βέβαια ο περιορισμός της ζήτησης από καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Συμπέρασμα; Αν έχει βαρύ χειμώνα θα παγώσουμε. Γιατί «καλές» τιμές στο φυσικό αέριο με πόλεμο και κομμένες τις ροές από τη Ρωσία προς την Ευρώπη είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν ακόμη και με κοινές αγορές από την ΕΕ για λογαριασμό των χωρών-μελών της.

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι σκληρός και φυσικά ισχύει και για τα ενεργειακά προϊόντα. Απόδειξη η εκτόξευση των τιμών του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνει τη γηραιά ήπειρο.

Δυστυχώς, ο κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα η χθεσινή πρόβλεψη του ισχυρού άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ προς τους Ευρωπαίους, ότι παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτες, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κινδυνεύουν να παγώσουν κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού ψύχους αυτόν τον χειμώνα, είναι ορατός.

Απλά γιατί δεν είναι πρόβλημα μόνο η επάρκεια αλλά και οι τιμές. Και οι αποθήκες είναι γεμάτες με πανάκριβο καύσιμο.

Ακόμη και οι «πλούσιοι» της Ευρώπης Γερμανοί έχουν αρχίσει να τρομάζουν για τον χειμώνα που έρχεται. Άλλωστε, σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμα της DW, οι αυξήσεις σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά έχουν αρχίσει να κλυδωνίζουν τον πυλώνα της γερμανικής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη, με συνέπεια να συρρικνώνεται συνεχώς.

Και η συνέχεια δεν προβλέπεται ευχάριστη. Το ΔΝΤ το λέει αυτό. Και χτυπάει καμπανάκι για επερχόμενη ύφεση, καθώς συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα προειδοποιεί πως «οι αυξημένες τιμές τροφίμων και ενέργειας αυξάνουν τον κίνδυνο για κοινωνική αναταραχή».

Σίγουρα κάτι κάνουμε πολύ λάθος στην Ευρώπη και θα … παγώσουμε.

Άλλωστε και ο Economist σε άρθρο του προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι θα περάσουμε τον χειμώνα «ακριβότερα» από τους Ρώσους.

Όπως, αναφέρει ο Economist, στη Ρωσία τα τρολ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν βίντεο, που προορίζονται για το ευρωπαϊκό κοινό, και δείχνουν σόμπες αερίου να δουλεύουν στο φουλ επί μέρες . «Αυτό που μπορεί να κοστίζει εκατοντάδες ευρώ στο Βερολίνο ή το Παρίσι αυτόν τον χειμώνα, στοιχίζει μόλις λίγα ρούβλια στη Μόσχα», σχολιάζει και συνεχίζει: «Ο χλευασμός μπορεί να είναι παιδαριώδης, αλλά παραπέμπει σε μια βαθύτερη αλήθεια: ότι ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης βρίσκεται σε μια ευαίσθητη στιγμή. Ενώ η Ευρώπη ακροβατεί στα πρόθυρα μιας βαθιάς ύφεσης, η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία βελτιώνεται».