Γιάννης Τριήρης: Τα ψέματα τελειώνουν

Γιάννης Τριήρης: Τα ψέματα τελειώνουν
Τρίτη, 23/08/2022 - 07:34

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες και συγκεκριμένα πριν αποκαλυφθεί και πάρει διαστάσεις εντός και εκτός συνόρων της χώρας το σκάνδαλο των υποκλοπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατάφερνε να δείχνει ότι μπορεί να δίνει κάποιες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Ελέγχοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και έχοντας «σύμμαχο» τις δημοσκοπήσεις, «βομβάρδιζε» με θετικές εξελίξεις και νέα τους Έλληνες μέχρι του σημείου που κάποιους ίσως και να τους έπειθε ότι έχει τη θέληση και τη δύναμη να υπερπηδήσει τα εμπόδια των θανάτων της πανδημίας, των μισθών και συντάξεων πείνας, της ανεργίας που μαστίζει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, της γραφειοκρατίας που ακόμη ταλανίζει την κοινωνία και πολλών άλλων δεινών.

Τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης , βασιλικότερα του βασιλέως, υπερέβαλαν, είτε μειώνοντας ή και αφανίζοντας κάθε πρόβλημα, είτε διογκώνοντας κάθε θετική εξέλιξη. Και έρχονταν στη συνέχεια οι δημοσκοπήσεις για να επιβεβαιώσουν ότι προβλήματα δεν υπάρχουν και όσα υπάρχουν η κυβέρνηση τα λύνει γι΄ αυτό και δημοσκοπικά κυριαρχεί.

Το σχέδιο ήταν απλό και παλαιό. Όταν ένα ψέμα ειπωθεί πολλές φορές, γίνεται αλήθεια. Και τα ψέματα για την «επιτυχημένη» κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν καθημερινά. Και η θετική εικόνα της είχε χτιστεί και όλα έδειχναν ότι δύσκολα θα «γκριζάριζε».

Μέχρι που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων και όσα έχτιζε η κυβέρνηση γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος.

Η εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη όχι απλά «γκρίζαρε», αλλά «μαύρισε». Και τότε ακόμη και κάποια από τα «πιστά» ΜΜΕ άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις, διακριτικά κάποια, απροκάλυπτα κάποια άλλα.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της για το σκάνδαλο των υποκλοπών και μάλιστα χθες όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα το αμέσως θιγόμενο ΠΑΣΟΚ, αφού τον πρόεδρο του παρακολουθούσαν με τη δύναμη της κυβερνητικής της πλειοψηφίας κατάφερε να καθυστερήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και πρώτα να διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με προφανή στόχο να μην καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι για την ουσία του σκανδάλου, αλλά πρώτα να ξεσπάσει άγρια πολιτική κόντρα, που θα «συσπειρώσει» όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει.

Θεωρεί ότι οι υψηλοί τόνοι αυτή τη χρονική στιγμή την βολεύουν για να μην αποκαλυφθεί σε βάθος το σκάνδαλο των υποκλοπών που αγγίζει βαθιά τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών και το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Είναι, όμως, εξαιρετικά δύσκολο πλέον να κρυφτεί η αλήθεια, όσο τεχνάσματα και αν επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σκάνδαλο έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και «φιλοξενείται» σε διεθνούς κύρους μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η επιρροή της κυβέρνησης δεν φτάνει μέχρι εκεί. Τα ψέματα τελειώνουν.