Γιάννης Τριήρης: Η ΕΕ υποβάλλεται στο μαρτύριο της σταγόνας

Γιάννης Τριήρης: Η ΕΕ υποβάλλεται στο μαρτύριο της σταγόνας
Τετάρτη, 27/07/2022 - 07:59

Οι κινήσεις της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη έχει περάσει σε νέο επίπεδο, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μειώνει συνεχώς τις ροές φυσικού αερίου του Nord Stream.

Αναλυτές και πολιτικοί ισχυρίζονται ότι θα ήταν πολύ εύκολο για τον Πούτιν να συνεχίζει «το μαρτύριο της σταγόνας», ανακαλύπτοντας νέες δικαιολογίες για περαιτέρω περικοπές.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να πιέζει ως τον χειμώνα τροφοδοτώντας, με το σταγονόμετρο την Ευρώπη με φυσικό αέριο, τότε η γηραιά ήπειρος σίγουρα θα αντιμετωπίσει απελπιστική έλλειψη καυσίμων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τους καταναλωτές.

Το αρνητικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ γνωρίζει πως το ενδεχόμενο ο Πούτιν να συνεχίσει να κλείνει τις στρόφιγγες ή ακόμη και να προχωρήσει στην πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας είναι ισχυρό, κατά την πάγια τακτική της βαδίζει με βήμα χελώνας στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων.

Το μόνο που έχει πράξει και αυτό μόλις χθες είναι να προτρέπει για εθελοντική εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15% τα κράτη μέλη και το πλέον χειρότερο να αυξάνει την παραγωγή άνθρακα για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση επιστρέφοντας σε ένα άκρως ρυπογόνο καύσιμο.

Όσον αφορά την αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου, φαίνεται να έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών της στο πανάκριβο αμερικάνικο υγροποιημένο αέριο LNG.

Δεν επιδέχεται πλέον αμφισβήτησης ότι στο σύνολο του το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα διέρχεται κρίση και ακόμη και με την μερική επανεκκίνηση του Nord Stream 1, η Ευρώπη βρίσκεται σε δεινή θέση με συνεχή κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της.

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρειαστεί να δράσει αποφασιστικά και άμεσα εάν θέλει οι οικονομίες της γηραιάς ηπείρου να επιβιώσουν τον χειμώνα σχετικά αλώβητες και τα εκατομμύρια των πολιτών της να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το βαρύ χειμώνα και με τις τιμές στα ύψη.

Άλλωστε τα μαντάτα που έστειλε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μαύρα.

«Οι προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει σημαντικά μετά τον Απρίλιο. Ο κόσμος μπορεί σύντομα να κινηθεί στο χείλος μιας παγκόσμιας ύφεση, μόλις δύο χρόνια μετά από την τελευταία», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίντσας.

Για την Ευρώπη ο καιρός της εγρήγορσης έχει παρέλθει και ήδη έχει ηχήσει σήμα κινδύνου με το πλοίο να πλέει εν μέσω φουρτούνας σε αχαρτογράφητα νερά.