Ανακοινώθηκε το πρώτο πρότζεκτ 100% ανακυκλώσιμων πτερυγίων ανεμογεννητριών

Ανακοινώθηκε το πρώτο πρότζεκτ 100% ανακυκλώσιμων πτερυγίων ανεμογεννητριών
Πέμπτη, 24/09/2020 - 14:06

Μια διατομεακή κοινοπραξία μεταξύ της LM Wind Power και της Engie, ανακοίνωσε τον σχεδιασμό και την κατασκευή του πρώτου 100% ανακυκλώσιμου πτερυγίου ανεμογεννήτριας.

Πρόκειται για το πρότζεκτ ZEBRA (Zero wastE Blade ReseArch) για το οποίο οι εταιρείες θα συνεργαστούν για 42 μήνες με προϋπολογισμό 18,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα, τη διεύθυνση του πρότζεκτ έχει αναλάβει το γαλλικό ερευνητικό κέντρο IRT Jules Verne, το οποίο στοχεύει να παρουσιάσει σε πλήρη κλίμακα την τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική συνάφεια των θερμοπλαστικών πτερυγίων ανεμογεννητριών, με μία οικολογική προσέγγιση για να διευκολυνθεί η ανακύκλωσή τους.

Αναφορικά με την κοινοπραξία, αντιπροσωπεύει την πλήρη αλυσίδα αξίας: από την ανάπτυξη των υλικών και την κατασκευή των πτερυγίων, μέχρι τη λειτουργία των ανεμογεννητριών και την ανακύκλωση του υλικού που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η LM Wind Power έχει αναλάβει το σχεδιασμό του προϊόντος, την επεξεργασία και κατασκευή δύο πρωτότυπων πτερυγίων χρησιμοποιώντας τη ρητίνη Elium της Arkema, προκειμένου να ελέγξει και να επικυρώσει τη συμπεριφορά του σύνθετου υλικού και την ικανότητα χρήσης του στη βιομηχανική παραγωγή.

Παράλληλα, οι εταίροι του πρότζεκτ θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας κατασκευής, χρησιμοποιώντας τον αυτοματισμό για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των αποβλήτων κατά τη διαδικασία της παραγωγής. Στη συνέχεια, θα διερευνηθούν μέθοδοι ανακύκλωσης των υλικών που χρησιμοποιούνται στα πρωτότυπα πτερύγια σε νέα προϊόντα. Τέλος, μια ανάλυση κύκλου ζωής θα αξιολογήσει την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα της περαιτέρω αξιοποίησης του θερμοπλαστικού υλικού σε μελλοντικά πτερύγια ανεμογεννητριών.

Ο Διευθυντής του πρότζεκτ ZEBRA στο ερευνητικό κέντρο IRT IRT Jules Verne Céline Largeau δήλωσε:

«Η επίδειξη μιας κυκλικής προσέγγισης για τα πτερύγια ανεμογεννητριών καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους απαιτεί κινητοποίηση μιας στρατηγικής κοινοπραξίας που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για να εγγυηθεί πολύτιμα και ακριβή βιομηχανικά δεδομένα και επιτεύγματα. Το πρότζεκτ ZEBRA είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για συνεργασία των εταιρειών Arkema, CANOE, ENGIE, LM Wind Power, Owens Corning και Suez που είναι βασικοί ηγέτες στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Ανυπομονούμε να πραγματοποιήσουμε εποικοδομητική εργασία για να βελτιώσουμε την απόδοση της αιολικής ενέργειας».