Οι προτάσεις της Motor Oil για το μέλλον του βιομεθανίου στην Ελλάδα

Οι προτάσεις της Motor Oil για το μέλλον του βιομεθανίου στην Ελλάδα
Δευτέρα, 28/07/2025 - 08:04

Σαφές στίγμα για το πλαίσιο ανάπτυξης της αγοράς βιομεθανίου στην Ελλάδα δίνει η Motor Oil, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγει η ΡΑΑΕΥ για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μετά την ψήφιση από τη Βουλή των διατάξεων για τα ανανεώσιμα αέρια και συγκεκριμένα το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Η εταιρεία χαιρετίζει την πρωτοβουλία και επισημαίνει τη στρατηγική σημασία της εισαγωγής του βιομεθανίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ωστόσο διατυπώνει σειρά επισημάνσεων με στόχο τη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα ευνοεί τις επενδύσεις, θα εξασφαλίζει ίσους όρους πρόσβασης και θα προωθεί την ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγοράς με διαφάνεια και ανταγωνιστικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί να διασφαλιστεί ότι το βιομεθάνιο δεν θα αντιμετωπίζεται ως φυσικό αέριο «δεύτερης κατηγορίας», αλλά ότι θα μπορεί να εντάσσεται ομαλά και χωρίς διακρίσεις στο δίκτυο. Η Motor Oil προειδοποιεί ότι η υπερβολική αυστηρότητα στις τεχνικές προδιαγραφές ή οι ασαφείς διαδικασίες μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τη διείσδυση των πρώτων έργων και καλεί τη Ρυθμιστική Αρχή να επανεξετάσει συγκεκριμένα σημεία του Κώδικα που υπέβαλε προς έγκριση ο ΔΕΣΦΑ. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «δεν θα πρέπει να υφίσταται δυνατότητα απόρριψης του βιομεθανίου με αόριστες ή ανεπαρκώς αιτιολογημένες αποφάσεις του Διαχειριστή». Ζητά, συνεπώς, κάθε ενδεχόμενη άρνηση παραλαβής να τεκμηριώνεται επιστημονικά και να κοινοποιείται εγκαίρως στους παραγωγούς, με πρόβλεψη ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων στις εγκαταστάσεις τους.

Έμφαση δίνεται και στο ζήτημα της αντίστροφης ροής του δικτύου, με την εταιρεία να υπογραμμίζει ότι οι σχετικές επενδύσεις δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από την ευχέρεια του Διαχειριστή, δεδομένου ότι, όπως αναφέρει, η δυνατότητα αντίστροφης ροής αποτελεί προϋπόθεση για την ουσιαστική πρόσβαση των ανανεώσιμων αερίων στο δίκτυο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Παράλληλα, εισηγείται τροποποιήσεις στον Κώδικα ώστε να διασφαλίζεται ότι οι μονάδες βιομεθανίου θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης, με ξεχωριστά τιμολόγια και κατά προτεραιότητα αξιολόγηση των αιτημάτων σύνδεσης.

Η Motor Oil εστιάζει ιδιαίτερα στο ζήτημα του κόστους σύνδεσης και των τελών χρήσης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί διακριτό πλαίσιο κοστολόγησης για το βιομεθάνιο, διαφορετικό από εκείνο που ισχύει για τις μονάδες που εγχέουν φυσικό αέριο. Όπως αναφέρει, οι μονάδες παραγωγής βιομεθανίου έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά μεγέθους, τοποθεσίας και λειτουργίας, γεγονός που καθιστά ανεφάρμοστη τη λογική του «ενιαίου τιμολογίου». Ζητεί, επομένως, να προσδιοριστούν ειδικές μοναδιαίες τιμές, βασισμένες στο κόστος που αντιστοιχεί ρεαλιστικά στις ανάγκες και τα δεδομένα των έργων βιομεθανίου. Προτείνει επίσης, για λόγους διαφάνειας και προβλεψιμότητας, να δημοσιεύεται κατάλογος με τις τιμές αυτές ανά τύπο έργου, ώστε να παρέχεται καθοδήγηση στους υποψήφιους επενδυτές και να αποφεύγονται καθυστερήσεις λόγω κατά περίπτωση διαπραγματεύσεων.

Αναλυτική είναι και η τοποθέτηση της εταιρείας σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του καυσίμου. Ζητεί την αναθεώρηση του ορίου για την ελάχιστη περιεκτικότητα σε μεθάνιο – που σήμερα τίθεται στο 95% – τονίζοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά υψηλό όριο που δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες της εγχώριας παραγωγής. Προτείνει, ως μεταβατικό μέτρο, να δοθεί η δυνατότητα περιορισμένης απόκλισης, αντίστοιχης με εκείνη που ισχύει για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ώστε να καταστεί εφικτή η εκκίνηση των πρώτων έργων.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, η Motor Oil θεωρεί απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι το κόστος εγκατάστασης Μονάδων Ελέγχου και Μέτρησης (ΜΕΜ) δεν πρέπει να βαραίνει τους παραγωγούς, αλλά να εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του Διαχειριστή, σύμφωνα με όσα προβλέπει και ο νέος νόμος για το βιομεθάνιο. Επιπλέον, εισηγείται προσθήκη ειδικής διάταξης στον Κώδικα για τις περιπτώσεις όπου η μονάδα δεν έχει άμεση πρόσβαση στο ΕΣΦΑ και απαιτείται μεταφορά μέσω CNG ή LNG, με πρόβλεψη αποζημίωσης για το κόστος συμπίεσης ή υγροποίησης.

Τέλος, στο πεδίο του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, η Motor Oil εκφράζει έντονο προβληματισμό για τον αργό ρυθμό με τον οποίο εντάσσονται νέα έργα στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ. Υποστηρίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία και προτείνει τη διεύρυνση της διαδικασίας των «Μικρών Έργων» χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του συνολικού προγράμματος. Κατά την εταιρεία, η δυνατότητα άμεσης σύνδεσης μικρών μονάδων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη της αγοράς, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επιταχύνοντας την εμπορική αξιοποίηση του βιομεθανίου σε εθνικό επίπεδο.