Vestas: Ηγείται ομάδας ανακύκλωσης πτερυγίων ανεμογεννητριών

Vestas: Ηγείται ομάδας ανακύκλωσης πτερυγίων ανεμογεννητριών
Δευτέρα, 17/05/2021 - 15:02

Ένας συνασπισμός βιομηχανικών και ακαδημαϊκών ηγετών έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει την κυκλικότητα για θερμοσκληρυνόμενα σύνθετα υλικά, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πτερυγίων ανεμογεννητριών.

Η νέα τεχνολογία προσφέρει το τελικό τεχνολογικό βήμα στο ταξίδι προς μια πλήρως ανακυκλώσιμη αλυσίδα αξίας ανεμογεννητριών, δήλωσε η ομάδα.

Η νέα πρωτοβουλία με τίτλο CETEC (Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites) ιδρύθηκε για να επιτρέψει την υιοθέτηση αυτής της νέας τεχνολογίας. Μέσα σε τρία χρόνια στοχεύει να παρουσιάσει μια πλήρως ολοκληρωμένη λύση για βιομηχανική υιοθέτηση.

Η CETEC, η οποία εν μέρει χρηματοδοτείται από το Ταμείο Καινοτομίας Δανία (IFD), διοικείται από τη Vestas και περιλαμβάνει τόσο βιομηχανικούς όσο και ακαδημαϊκούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Olin, του παραγωγού Epoxy, του Δανικού Τεχνολογικού Ινστιτούτου (DTI) και του Πανεπιστημίου Aarhus.

Αναφορικά με τη νέα τεχνολογία αποτελείται από μια διαδικασία δύο βημάτων. Πρώτον, τα θερμοσκληρυνόμενα υλικά αποσυναρμολογούνται σε ίνες και εποξικά. Δεύτερον, μέσω μιας διαδικασίας χημικής ανακύκλωσης, τα εποξικά διασπώται περαιτέρω σε βασικά συστατικά παρόμοια με παρθένα υλικά.

Αυτά τα υλικά μπορούν στη συνέχεια να επανεισαχθούν στην κατασκευή νέων πτερυγίων ανεμογεννητριών, αποτελώντας μια νέα οδό κυκλικότητας για εποξική ρητίνη.

«Καθώς οι παγκόσμιες δεσμεύσεις για μελλοντική αύξηση καθαρών μηδενικών εκπομπών, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η αιολική βιομηχανία μπορεί να κλιμακωθεί με βιώσιμο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της Vestas που εκπληρώνει τη φιλοδοξία μας να παράγουμε ανεμογεννήτριες μηδενικών αποβλήτων έως το 2040», δήλωσε ο Allan Korsgaard Poulsen, Επικεφαλής Βιώσιμης Ανάπτυξης Υλικά, καινοτομία και έννοιες Vestas.

«Αξιοποιώντας αυτήν τη νέα τεχνολογική ανακάλυψη στην εποξική ρητίνη χημικής ανακύκλωσης, το έργο CETEC θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της Vestas προς την επίτευξη αυτού του στόχου και για τη δημιουργία ενός μέλλοντος όπου δεν απαιτείται πλέον ο χώρος υγειονομικής ταφής κατά τον παροπλισμό των πτερυγίων».

Πηγή: renews.biz