Wpd: Κατασκευή αιολικού πάρκου 120 MW στην Κροατία μαζί με την T. T. Energija

Wpd: Κατασκευή αιολικού πάρκου 120 MW στην Κροατία μαζί με την T. T. Energija
Δευτέρα, 27/07/2020 - 13:54

Μια νέα κοινοπραξία της Wpd Europe με την T. T. Energija ιδρύθηκε πρόσφατα για την ανάπτυξη ενός έργου αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος άνω των 120 MW στο Gračac της Κροατίας. Σύμφωνα με τη γερμανική Wpd η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά την κατασκευή το αιολικού πάρκου Vučipolje το οποία βρίσκεται στις παραμεθόριες περιοχές της Κροατίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Το έργο αποτελεί μέρος ενός διασυνοριακού συγκροτήματος αιολικής ενέργειας ισχύος περισσότερης από 1 GW, το οποίο θα κατασκευαστεί από την Wpd Adria στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Πιο συγκεκριμένα, οι σταθμοί παραγωγής αιολικής ενέργειας θα βρίσκονται κοντά στα κροατικά σύνορα στο Knin, και στα σύνορα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο Bosansko Grahovo, το Glamoč και το Livno.

Σημειώνεται ότι το έργο θα αναπτυχθεί σε διάφορες φάσεις με την επόμενη φάση να είναι αυτή της αναθεώρησης των απαραίτητων εγγράφων, σύμφωνα με τη Wpd.

Προς το παρόν, καμία από τις δύο πλευρές της κοινοπραξίας δεν έχουν αποκαλύψει περαιτέρω οικονομικές λεπτομέρειες.

Η δραστηριότητα της Wpd σττην Κροατία είναι ήδη αρκετά εκτεταμένη καθώς έχει εγκαταστήσει ήδη 100 MW στα υπεράκτια αιολικά πάρκα Trtar Krtolin, Orlice, Katuni και Ponikve. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2019 ήθρε σε συμφωνία με την Tekol-Teri για την ανάπτυξη της μονάδας Krmpote ισχύος έως 90 MW κοντά στο Novi Vinodolski της Κροατίας.

Πριν από ένα χρόνο, το Wpd Windmanager που εδρεύει στη Βρέμη ανέλαβε τις υποχρεώσεις επιχειρησιακής και τεχνικής διαχείρισης, διοικητικού συντονισμού και αναφοράς για το αιολικό πάρκο Jasenice κοντά στο Zadar, ενώ προετοιμάζεται για την κατασκευή μια νέας αιολικής μονάδας ισχύος 100,8 MW στο Brajići στην ακτή του Μαυροβουνίου.