TotalEnergies: Συμμετοχή σε κοινοπραξία με την GIG για προσφορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Σκωτία

TotalEnergies: Συμμετοχή σε κοινοπραξία με την GIG για προσφορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Σκωτία
Τετάρτη, 16/06/2021 - 14:34

Η TotalEnergies ενώνει τις δυνάμεις της με την Green Investment Group (GIG) και την Ανανεώσιμη Ομάδα Ανάπτυξης Υποδομών (RIDG) της Macquarie για υποβολή προσφοράς για υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις στην δημοπρασία ScotWind 10GW.

Η κοινοπραξία Offshore Wind Power Ltd (OWPL) θα συγκεντρώσει την «εκτεταμένη τεχνογνωσία» των συνεργατών για να αξιοποιήσει την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα της Σκωτίας και να προσφέρει «εξελίξεις παγκόσμιας κλάσης που θα επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας».

Η TotalEnergies είναι ένας από τους μεγαλύτερους υπεράκτιους χειριστές στην υφαλοκρηπίδα του ΗΒ. Στη Σκωτία, έχει πλειοψηφικό μερίδιο στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Seagreen 1, ισχύος 1140MW που βρίσκεται στα ανατολικά παράλια της Σκωτίας, το οποίο είναι υπό κατασκευή.

Η GIG έχει επενδύσει περίπου 625 εκατομμύρια λίρες στη Σκωτία από το 2012, ενώ ο όμιλος Macquarie Group, η μητρική εταιρεία της GIG, υποστήριξε «σχεδόν το ήμισυ» της υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου σε λειτουργία.

Η RIDG, μια σκωτσέζικη υπεράκτια αιολική εταιρεία με δεκαετίες εμπειρίας στον τομέα, συνεργάζεται στενά με τοπικούς και εθνικούς φορείς από το 2016 για να προωθήσει ευκαιρίες έργων στη διαδικασία χρηματοδοτικής μίσθωσης ScotWind.

Η TotalEnergies στοχεύει στην ανάπτυξη 35GW ακαθάριστης παραγωγικής ισχύος έως το 2025 και 100GW έως το 2030.

Η GIG έχει περισσότερα από 250 έργα υπό ανάπτυξη και κατασκευή, με αγωγό άνω των 30GW, και αναπτύσσει ή έχει επενδύσει σε περισσότερα από 20 έργα υπεράκτιων αιολικών σε όλο τον κόσμο με αθροιστική ισχύος άνω των 12GW.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η GIG και η TotalEnergies εξασφάλισαν δικαιώματα για μίσθωση βυθού στη ζώνη Ανατολικών Περιφερειών στον 4ο γύρο του Crown Estate στην Αγγλία και στην Ουαλία W για να αναπτύξει ένα έργο υπεράκτιου ανέμου 1.5GW.

Οι εταιρείες συνεργάζονται επίσης στη Νότια Κορέα για να αναπτύξουν από κοινού ένα χαρτοφυλάκιο πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων με πιθανή σωρευτική ισχύ άνω των 2GW.

Ο επικεφαλής της GIG Europe Ed Northam δήλωσε:

«Η προσθήκη της TotalEnergies στην κοινοπραξία για προσφορά μας φέρνει σε επαφή μια ομάδα που έχει μακρόχρονο ιστορικό στην παράδοση μεγάλων έργων υποδομής σε δύσκολα περιβάλλοντα - βασική απαίτηση δεδομένης της αυξανόμενης κλίμακας και πολυπλοκότητας της επόμενης γενιάς σταθερών έργων βυθού και πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων».