Το θέμα των μεγάλων διακυμάνσεων στη χονδρική τιμή ρεύματος τέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Κλίμα, το Μηδενικό Ισοζύγιο Εκπομπών και την Καθαρή Ανάπτυξη, Βόπκε Χούκστρα.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), Αντώνης Κοντολέων, κρούει για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών. Όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης έχει υπερδιπλασιαστεί, με τις επιπτώσεις να πλήττουν όχι μόνο τη βιομηχανία αλλά και τους Έλληνες καταναλωτές.
Αυτό που προτείνεται ως εναλλακτική λύση είναι η σύναψη συμβολαίων PPA (Power Purchase Agreements) με ΑΠΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κοντολέων, στην παρούσα χρονική συγκυρία, όποιος υπογράψει PPA με φωτοβολταϊκά κινδυνεύει με τεράστια ζημία, λόγω των περικοπών αλλά και των μηδενικών τιμών που επικρατούν.
Λύσεις υπάρχουν και έχουν ήδη εφαρμοστεί σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη — πολλές από αυτές έχουν υποδειχθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων που προτείνει για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Μεταξύ αυτών, η θέσπιση προθεσμιακής αγοράς, μέσω κρατικού φορέα, ώστε να αποσυνδεθεί η τελική τιμή από τις καθημερινές διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής — κάτι που στην Ελλάδα δεν υφίσταται, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις να περνούν απευθείας στους καταναλωτές.
Στην Ιταλία για παράδειγμα οι μεγάλοι ενεργοβόροι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε σταθερή τιμή 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Αν είχε αυτήν την τιμή και αυτό το ενεργεικό κόστος, η ελληνική βιομηχανία θα απογειώνονταν» είπε ο κ. Κοντολέων. Προσθέτοντας ότι ο ιταλικός ΔΑΠΕΕΠ (GSE) έχει στη διάθεσή του συμβολαιοποιημένες ΑΠΕ, τις οποίες διοχετεύει απευθείας στη βιομηχανία μέσω PPA, κάτι που στην Ελλάδα δεν συμβαίνει. «Οι φθηνές ΑΠΕ υπάρχουν, όμως δεν φτάνουν στον τελικό καταναλωτή» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως η ΕβΙΚΕΝ έχει προτείνει το ιταλικό μοντέλο ως λύση για το υψηλό ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία. Σύμφωνα με αυτό ο ιταλικός ΔΑΠΕΕΠ (GSE) από τη μια πλευρά συνάπτει cfds με παραγωγούς ΑΠΕ, υβριδικές μονάδες και σταθμούς αποθήκευσης με μπαταρίες και από την άλλη πλευρά συνάπτει ΡΡΑs με βιομηχανίες για την προμήθεια της πράσινης ενέργειας που έχει εξασφαλίσει από τα cfds.
Ειδικότερα ο ιταλικός οργανισμός διαθέτει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τρία χρόνια 24 TWh πράσινης ενέργειας έναντι 65 ευρώ/MWh. Το ποσό αυτό προσδιορίζεται με βάση τη μέση τιμή της αγοράς ενώ η ενέργεια που διατίθεται στη βιομηχανία καλύπτει το 25% της κατανάλωσης της. Ως αντάλλαγμα οι βιομηχανίες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να χτίσουν μονάδες ΑΠΕ διπλάσιας δυναμικότητας και να επιστρέψουν στον GSE τα επόμενα είκοσι έτη την ίδια ποσότητα ενέργειας στην ίδια τιμή.
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η έκθεση του νέου φορέα (που στην ελληνική περίπτωση θα μπορούσε να είναι ο ΔΑΠΕΕΠ) στη μεταβλητότητα των τιμών της αγοράς αφού μεταφέρει μέρος του ρίσκου στις βιομηχανίες. Εξετάζεται επίσης η εναλλακτική λύση ο φορέας να διαθέτει και προϊόντα αποθήκευσης.
Η πρόταση υιοθέτησης και στην Ελλάδα του μοντέλου της Ιταλίας προκύπτει από μελέτη που εκπόνησε Compass Lexicon για λογαριασμό της ΕΒΙΚΕΝ, σύμφωνα με την οποία το ιταλικό μοντέλο είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελληνικών βιομηχανιών.