Iberdrola: Κατασκευάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη

Iberdrola: Κατασκευάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη
Δευτέρα, 27/07/2020 - 12:59

Η Iberdrola συνεργάζεται με την εταιρεία χημικών, Fertiberia, για την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής πράσινου υδρογόνου για βιομηχανική χρήση στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του εργοστασίου πράσινου υδρογόνου στο Puertollano της Ισπανίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2021.

Η Iberdrola θα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ένα ηλιακό πάρκο ισχύος 100 MW σε συνδυασμό με ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταρίας ιόντων λιθίου 20 MW και ηλεκτρολυτή 20 MW.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο υδρογόνου πρόκειται να προμηθεύει το εργοστάσιο αμμωνίας της Fertiberia στο Puertollano με πράσινο αέριο.

Από τη μεριά της η Fertiberia θα ενημερώσει και θα τροποποιήσει τη μονάδα της έτσι ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το πράσινο υδρογόνο για την παραγωγή πράσινων λιπασμάτων. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο θα μειώσει τις απαιτήσεις του εργοστασίου σε φυσικό αέριο κατά περισσότερο από 10%.

Η κατασκευή του εργοστασίου θα δημιουργήσει 700 θέσεις εργασίας και μόλις τεθεί σε λειτουργία θα εξοικονομηθούν 39.000 τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Ο πρόεδρος της Iberdrola, Ignacio Galan, δήλωσε:

«Σήμερα ξεκινάμε το πρώτο μεγάλο έργο πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τεχνολογική καινοτομία, είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης και της απαλλαγής από τον άνθρακα της βιομηχανίας της ενέργειας».

«Η πρωτοβουλία δείχνει το δρόμο και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση για την ανάπτυξη καινοτόμων έργων ως το επίκεντρο της εκβιομηχάνισης και της ενίσχυσης της απασχόλησης στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος της Fertiberia Javier Goni δήλωσε:

«Η συνεργασία με την Iberdrola επιτρέπει στη Fertiberia να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την φιλοδοξία της να γίνει ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για βιώσιμες λύσεις στη γεωργία και να ηγηθεί της αλλαγής παραδείγματος που απαιτείται για την ενεργειακή μετάβαση στον χημικό τομέα, χάρη στην κατασκευή πράσινης αμμωνίας από εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".