Ιρλανδία: Κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής χερσαίας αιολικής ενέργειας το ενεργειακό μείγμα

Ιρλανδία: Κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής χερσαίας αιολικής ενέργειας το ενεργειακό μείγμα
Δευτέρα, 27/07/2020 - 14:52

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η Ιρλανδία παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας από χερσαία αιολικά πάρκα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Η ετήσια έκθεση παγκόσμιας κατάστασης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του think tank REN 21, αναφέρει ότι η Ιρλανδία είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Δανία στο μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από την αιολική ενέργεια.

Σημειώνεται ότι η προσφορά της Δανίας σε αιολική ενέργεια ενισχύεται από τον σημαντικά αναπτυγμένο υπεράκτιο αιολικό τομέα της, αφήνοντας έτσι στην Ιρλανδία το μεγαλύτερο μερίδιο στη χερσαία αιολική ενέργεια.

Πέρυσι, η Δανία παρήγαγε περίπου το 47% της ζήτησής της σε ηλεκτρική ενέργεια από την αιολική ενέργεια, ενώ η Ιρλανδία παρήγαγε το 32,5%.

Η Ιρλανδία είναι επίσης μία από τις τέσσερις χώρες στον κόσμο - οι άλλες είναι η Δανία, η Γερμανία και η Ουρουγουάη - οι οποίες κάλυψαν περισσότερο από το 30% της ζήτησής τους σε ενέργεια πέρυσι από ΑΠΕ, όπως είναι η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια.

Σχετικά με την κατάταξη της Ιρλανδίας ο διευθύνων σύμβουλος της Ιρλανδικής Αιολικής Ενέργειας (IWEA), Δρ David Connolly, δήλωσε:

«Αυτό είναι ένα απίστευτο επίτευγμα για μια χώρα όπως η Ιρλανδία και μια επιβράβευση της σχεδόν 30 χρόνια αποφασιστικής προσπάθειας των μελών μας».

«Το περασμένο έτος ήταν ένα έτος ρεκόρ για τη βιομηχανία, καθώς παρείχε το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αριθμοί θα είναι ακόμη υψηλότεροι το 2020. Η αιολική ενέργεια παρείχε σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους».

Σημειώνεται ότι οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιρλανδία μειώθηκαν κατά 6,9% το 2017 και κατά 11,7% το 2018, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από οποιονδήποτε άλλο τομέα, καθώς η αιολική ενέργεια αντικατέστησε τα ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα, η έκθεση REN21 αναφέρει ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση με την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ιρλανδίας για το 2019.

Αναφορικά με την ένταση άνθρακα του ιρλανδικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, η έκθεση αναφέρει ότι επί του παρόντος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, έχοντας μειωθεί από τα 437 g CO2 / kWh το 2017 στα 377 g CO2 / kWh το 2018.

Σύμφωνα με την IWEA η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει η κορυφαία πηγή ενέργειας της χώρας μέχρι το τέλος του 2025, εάν η χώρα θέσει σε εφαρμογή ένα σχετικό σύστημα σχεδιασμού, με τον αγωγό ισχύος 12GW.