Εστιατόρια: Κλείνουν φώτα, θερμαντικά και νωρίτερα για το ενεργειακό κόστος

Εστιατόρια: Κλείνουν φώτα, θερμαντικά και νωρίτερα για το ενεργειακό κόστος
Σάββατο, 03/12/2022 - 07:22

Οι λύσεις που προκρίνονται για το χειμώνα είναι το κλείσιμο των καταστημάτων μια ή δυο ώρες νωρίτερα για να κλείνει η κουζίνα και να σβήνουν φώτα και θερμαντικά σώματα.

Επιφυλακτικά αισιόδοξοι είναι οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης για το τζίρο τους φέτος τα Χριστούγεννα και αναζητούν λύσεις για να περιορίσουν τα κόστη τους. Μεταξύ των λύσεων που προκρίνονται, ιδιαίτερα για όσους δεν βρίσκονται σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς ή σε εμπορικές γειτονιές, όπου υπάρχουν και μεγαλύτερες προσδοκίες για την αύξηση της κατανάλωσης τις ημέρες των εορτών, είναι το κλείσιμο των καταστημάτων μια ή δυο ώρες νωρίτερα για να κλείνει η κουζίνα και να σβήνουν φώτα και θερμαντικά σώματα.

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαίτερα σοβαρές, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων βρίσκονται σε παγίδα χρέους, μην αποκλείοντας τα λουκέτα, τονίσει σε δηλώσεις του στο iΕnergeia, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αλλά και πρόεδρος της Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος, οι ανατιμήσεις και ο φόβος για το μέλλον έχει αλλάξει την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων, οι οποίοι κάνουν περικοπές στη διασκέδαση και στις αγορές μη βασικών αγαθών για να μπορέσουν να πληρώσουν, κυρίως, τις μηνιαίες υποχρεώσεις.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κίνηση στα καταστήματα, τόσο τα εμπορικά όσο και της εστίασης», σημειώνει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι η αγορά έχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και οι επιχειρηματίες αναζητούν τρόπους για να συγκρατήσουν τα κόστη τους.

Ο κ. Καββαθάς υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, το 53% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους δήλωσε μείωση των ρευστών διαθεσίμων, το 28% δήλωσε πώς δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και τα όποια έσοδα εισπράχθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες εξανεμίστηκαν καλύπτοντας παλαιότερες υποχρεώσεις.

Με το ενεργειακό κόστος λοιπόν να εκτιμάται ότι φτάνει στο 10-14% του τζίρου των καταστημάτων - χωρίς να υπολογίζονται και τα άλλα αυξημένα κόστη - οδηγεί τους επιχειρηματίες σε νέες επενδύσεις αλλά και σε «λύσεις ανάγκης» όπως να κάνουν επενδυση για τα φώτα και τα κλιματιστικά, για να μειωθεί το κόστος, αλλά ακόμη και να κλείνουν νωρίτερα το βράδυ ή να κλείνουν νωρίτερα τα θερμαντικά σώματα.

Πάντως την λύση των λιγότερων ωρών λειτουργίας δεν την έχουν σκεφτεί μόνο οι Έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, πάνω από το 1/3 των παμπ και εστιατορίων στην Βρετανία έχουν μειώσει το ωράριο λειτουργίας τους, τους τελευταίους τρεις μήνες, για να περιορίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Τα εστιατόρια στην Ευρώπη

Όπως αναφέρει το Reuters, περίπου το 6% των παμπ, των καφέ και των εστιατορίων έχει αποφασίσει να κλείνει επιπλέον δύο ημέρες την εβδομάδα, το 7% να λειτουργεί μία μέρα λιγότερο, ενώ το 21% να έχει μειωμένο ωράριο λειτουργίας, αλλά όχι τον αριθμό των ημερών που λειτουργεί, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Βεβαίως, πάντα υπάρχουν και οι ακραίες λύσεις, όπως αυτή που επέλεξε βέλγος ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων ο οποίος ζητά από τους πελάτες να πληρώσουν 1 ευρώ κατά κεφαλή για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει, λέγοντας ότι η κρίση κόστους διαβίωσης είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για την επιχείρησή του, ή μία παμπ του Δουβλίνου, που καθιέρωσε μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία χαμηλώνει τη θέρμανση και κάνει έκπτωση στους λογαριασμούς των πελατών της, 20%, καλώντας τους να φέρουν το παλτό τους και να φάνε φθηνότερα.

Γενικότερα αξίζει να σημειωθεί πως, επειδή τα εστιατόρια χρησιμοποιούν περισσότερο από το διπλάσιο της ενέργειας ενός μέσου εμπορικού κτιρίου ίδιου μεγέθους, η παρακολούθηση στην ενέργεια που καταναλώνεται είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού ενός εστιατορίου, οπότε ο ενεργειακός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει τον επιχειρηματία να προσδιορίσει πού ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα.

Οι αλυσίδες καφέ στην Ελλάδα

Τέλος υπενθυμίζεται, όπως έχει ήδη γράψει το iEnergeia, ότι ο όμιλος Vivartia, οποίος διαθέτει ηγετικό μερίδιο στον κλάδο της εστίασης με τρία σήματα (Goody’s, everest, Flocafe), έχει προχωρήσει σε κινήσεις εξοικονόμησης κλείνοντας φώτα και κλιματιστικές μονάδες εκεί που δεν χρειάζεται, αντικαθιστώντας ενεργοβόρα συστήματα, ενώ έχει τροποποιήσει και τα ωράρια λειτουργίας και παραγωγής και η Coffe Island, με δίκτυο 428 καταστημάτων σε 114 πόλεις της Ελλάδα, έχει ανακοινώσει το κλείσιμο εξωτερικού φωτισμού και σήμανσης στα καταστήματά της κάθε μέρα μετά τις 22:00, από τις 15 Νοεμβρίου 2022.

Επίσης έχει στείλει σειρά οδηγιών στα καταστήματα για τον τακτικό έλεγχο θερμοκρασιών στα ψυγεία-καταψύκτες, τοποθέτηση φωτοκυττάρων κίνησης on-off, τον διαχωρισμό του δικτύου φωτισμού για λειτουργία μέρας/νύχτας αντικατάσταση, την αντικατάσταση κλιματιστικών με inverter, τη ρύθμιση θερμοστατών και το κλείσιμο κάποιων ενεργοβόρων μονάδων το βράδυ.