Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για φυσικό αέριο σε Αττική και Θεσσαλία

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για φυσικό αέριο σε Αττική και Θεσσαλία
Τετάρτη, 27/01/2021 - 17:14
Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για φυσικό αέριο σε Αττική και Θεσσαλία

Την ταχύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά επιδιώκουν οι Εταιρείες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, τρέχοντας προγράμματα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για επιδοτήσεις που φτάνουν έως και το 100% των δαπανών για την αντικατάσταση συστημάτων πετρελαίου θέρμανσης με αντίστοιχα φυσικού αερίου.

Τα προγράμματα είναι δύο, συνολικού ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ και απευθύνονται σε συγκεκριμένες εισοδηματικές κατηγορίες. Το πρώτο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 6,12 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ανοίξει σύντομα και αφορά σε νοικοκυριά της Θεσσαλίας. Το διαχειρίζεται η ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Το δεύτερο, ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, ήδη τρέχει και απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές της Αττικής 22 δήμων με χαμηλή διείσδυση του φυσικού αερίου. Μάλιστα η ΕΔΑ Αττικής έχει θέσει ως στόχο την επιχορήγηση 2.000 νοικοκυριών και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι έως τις 28 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως σήμερα έχουν υποβληθεί γύρω στις 250 αιτήσεις.

Στην Αττική δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι κατοικίες που βρίσκονται στους δήμους: Αγίου Δημητρίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ασπρόπυργου, Δάφνης - Υμηττού, Διονύσου, Ελευσίνας, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδώνας, Ιλίου, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Παλλήνης, Πειραιώς, Περιστερίου, Πετρούπολης, Φυλής και Χαϊδαρίου.

Ποσοστό ενίσχυσης

Και τα δύο προγράμματα προβλέπουν οικονομική χρηματοδότηση 65% των δαπανών αντικατάστασης για καταναλωτές με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ. Ενίσχυση κατά 100% δικαιούνται όσοι λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όροι και προϋποθέσεις

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο φυσικά πρόσωπα κι εφόσον:

Έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία, και στις ειδικές περιπτώσεις που η κατοικία αποκτήθηκε μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης ή παραχωρείται δωρεάν, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ο πλήρης κύριος και ο επικαρπωτής (όχι ο ψιλός κύριος).

Δεν έχουν συνάψει (τα ίδια ή οι συγκύριοι) σύμβαση σύνδεσης με την Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, αντίστοιχα, μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης των δύο προγραμμάτων.

Πληρούν τα προαναφερόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Συντάκτης Χρήστος Κολώνας, Πηγή euro2day.gr