Η πανδημία του κορωνοϊού διευρύνει το ενεργειακό χάσμα μεταξύ των ευρωπαίων και των αμερικανών πετρελαιοπαραγωγών

Η πανδημία του κορωνοϊού διευρύνει το ενεργειακό χάσμα μεταξύ των ευρωπαίων και των αμερικανών πετρελαιοπαραγωγών
Δευτέρα, 18/05/2020 - 17:24

Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπιση του Reuters, οι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, διοχετεύουν μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους σε έργα πράσινης ενέργειας, καθώς η παγκόσμια κρίση πρόκειται να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ελάττωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων.

Ήδη η BP, η Royal Dutch Shell και η Total ακολουθούν τις οδηγίες της της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη διευρυνόμενη ρήξη της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες επιμένουν σθεναρά στην ενεργειακή λύση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Reuters οι πέντε κορυφέες πετρελαιοπαραγωγικές εταιρείς της Ευρώπης, η BP, η Shell, η Total, η Eni και η Equinor προωθούν συνεχώς τις επιχειρήσεις τους που ασχολούνται με τον τομές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Στελέχη των εταιρειών και επενδυτές επισημαίνουν ότι θα αυξηθεί η ζήτηση των ορυκτών καυσίμων νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν. Ταυτόχρονα, η ΕΕ πρόκειται να επικεντωθεί στην παροχή οικονομικών κινήτρων για τις υποδομές πράσινης ενέργειας με σκοπό την συμπόρευσή της με τη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δεσμεύθηκε πρόσφατα να κάνει τις κλιματικές πολιτικές τον μοχλό ανάκαμψης της Ένωσης.

Παρόλα αυτά οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις πέντε πρώτες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 15% των συνολικών επενδύσεών τους και οι περιβαλλοντικοί συνήγοροι πιέζουν τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα.

Στις ΗΠΑ οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ακολουθούν διαφορετική πορεία από την ευρωπαϊκή, λόγω της ένθερμης κυβερνητικής υποστήριξης στη διεύρυνση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, είναι δύσκολο να καταγραφούν οι επενδύσεις σε επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός του πετρελαίου για τις ΗΠΑ γεγονός που δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν μετατοπιστεί η κυβερνητική πολιτική αναφορικά με την ενέργεια.

Πηγή: Reuters