Η Γερμανία αρνείται την εξαίρεση του αγωγού Nord Stream 2 από του κανονισμούς της ΕΕ

Η Γερμανία αρνείται την εξαίρεση του αγωγού Nord Stream 2 από του κανονισμούς της ΕΕ
Δευτέρα, 18/05/2020 - 17:27

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, την Παρασκευή 15 Μαΐου, δεν επέτρεψε την παραίτηση των φορέων εκμετάλλευσης του αγωγού Nord Stream 2 από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο, προκαλώντας νέο χτύπημα στη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος σχεδιάστηκε από τη Ρωσική Gazprom για να ενισχύσει τις απευθείας ροές αερίου προς την Ευρώπη, έχει καθυστερήσει πολύ και παράλληλα έχει δεχτεί τα πολιτικά πυρά της Ουάσινγκτον, αλλά και της Ουκρανίας και της Πολωνίας μέσω των οποίων το αέριο αποστέλλεται από τη Ρωσία στους καταναλωτές της Δυτικής Ευρώπης.

Ο ρυθμιστής των αγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας, Bundesnetzagentur, δήλωσε ότι το έργο δεν απαλλάσσεται από τους κανόνες της ΕΕ οι οποίοι απαιτούν, για το τμήμα που διασχίζει τη γερμανική επικράτεια, ξεχωριστούς φορείς εκμετάλλευσης, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι η κοινοπραξία Nord Stream 2, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Uniper, την Wintershall-Dea, τη Royal Dutch Shell, την OMV και την Engie δεν πληροί τις προϋποθέσεις για εξαίρεση καθότι ο αγωγός δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 Μαΐου 2019.

Η διαμάχη σχετικά με τη ρύθμιση δεν επηρεάζει τη συνέχιση της κατασκευής του αγωγού, αλλά μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω λειτουργικές προκλήσεις.

Το Nord Stream 2 αναμένεται να εγκαινιστεί στις αρχές του 2021, μετά από πολλές καθυστερήσεις.