ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ το 2025 – Πράσινη ενέργεια και ευέλικτη ισχύς στο επίκεντρο

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ το 2025 – Πράσινη ενέργεια και ευέλικτη ισχύς στο επίκεντρο
Τετάρτη, 21/05/2025 - 08:06

Με επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2025, και έχοντας ήδη διαθέσει 500 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η ΔΕΗ συνεχίζει με έντονο ρυθμό την αναδιάρθρωση του παραγωγικού της μοντέλου.

Όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου στους αναλυτές, στόχος είναι η δημιουργία ενός ανθεκτικού σχήματος απέναντι στις διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας.

Κεντρικοί πυλώνες της στρατηγικής παραμένουν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα το 2026, αλλά και η ενίσχυση της ευελιξίας του παραγωγικού μίγματος μέσω έργων αποθήκευσης, αντλησιοταμίευσης και μονάδων φυσικού αερίου. Η διαφοροποίηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, επιτρέπει στη ΔΕΗ να ανταπεξέρχεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η εποχικότητα ή οι καιρικές συνθήκες, που επηρεάζουν την παραγωγή των ΑΠΕ.

Αναφερόμενος στη δομή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, χαρακτήρισε τον ανταγωνισμό υγιή, ενώ έκανε λόγο για αύξηση των σταθερών τιμολογίων, στοιχείο που ερμηνεύεται ως ένδειξη μεγαλύτερης ωριμότητας των καταναλωτών. Προέβλεψε, δε, κύμα συγκέντρωσης στον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Στο μέτωπο των ΑΠΕ, η ΔΕΗ αποκλείει την εμπλοκή σε πιθανή εξαγορά χαρτοφυλακίου της Total στην Ελλάδα, εστιάζοντας αποκλειστικά στην υλοποίηση των δικών της σχεδιασμένων έργων. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της επιχείρησης, η αναπτυξιακή στρατηγική στηρίζεται στην προώθηση των ήδη εν εξελίξει επενδύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΔΕΗ, σε αντίθεση με άλλους ενεργειακούς ομίλους, δεν έχει έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ, γεγονός που την απομονώνει από πιθανές επιπτώσεις από τις εκεί εξελίξεις. Η επιχείρηση δίνει έμφαση στις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, ενώ εντείνει τις προσπάθειες για περαιτέρω διείσδυση σε Ιταλία, Κροατία και Βουλγαρία.

Σχετικά με τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, ο κ. Στάσσης παραδέχτηκε πως τα οικονομικά μεγέθη επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ, λόγω χαμηλότερων ταχυτήτων ανέμου – κατά 6% στην Ελλάδα και 8% στη Ρουμανία – αλλά και εξαιτίας περιορισμένων υδατικών αποθεμάτων. Επιπλέον, υπήρξε αρνητική επίδραση στα έσοδα από τη διανομή, λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή των νέων χρεώσεων και της εποχικότητας στην κερδοφορία του ΔΕΔΔΗΕ.

Παρόλα αυτά, ο CEO της ΔΕΗ δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια του έτους, εκτιμώντας ότι το δεύτερο εξάμηνο θα κινηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το WACC του ΔΕΔΔΗΕ με τη ΡΑΑΕΥ, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι θα υπάρξει θετική έκβαση.

Σε επενδυτικό επίπεδο, εντός του πρώτου τριμήνου, το 89% των κεφαλαίων – ή περίπου 480 εκατ. ευρώ – κατευθύνθηκαν σε έργα πράσινης ενέργειας, αποθήκευσης και ευέλικτης παραγωγής. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ έφτασε τα 6,2 GW έναντι 4,7 GW έναν χρόνο πριν, καταγράφοντας αύξηση 700 MW. Επιπλέον, έργα συνολικής ισχύος 3,7 GW βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης, κατασκευής ή προδημοπράτησης.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η δεύτερη φάση του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 490 MW στη Μεγαλόπολη, με τα πρώτα 125 MW να αναμένονται σε λειτουργία εντός του 2025. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει δύο νέοι σταθμοί αποθήκευσης στη Δυτική Μακεδονία: ο «Μελίτη 1» (48 MW/96 MWh) και ο «Πτολεμαΐδα 4» (50 MW/100 MWh). Συνολικά, η ΔΕΗ προγραμματίζει για την τριετία 2025–2027 έργα αποθήκευσης ισχύος 600 MW σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιδιώκοντας την καθιέρωσή της ως ηγετικής δύναμης στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής.