Ενίσχυση της ικανότητας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

Ενίσχυση της ικανότητας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα
Πέμπτη, 22/05/2025 - 10:56

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την επικαιροποίηση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Η αναθεώρηση της εντολής του EMSA ενισχύει τη στήριξή του προς την Επιτροπή και τις εθνικές αρχές σε βασικούς τομείς όπως η ασφάλεια και η προστασία στη θάλασσα, η προστασία του περιβάλλοντος, η απανθρακοποίηση και η ψηφιοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτού του ενισχυμένου ρόλου, ο EMSA θα παράσχει κρίσιμη βοήθεια στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του κανονισμού FuelEU Maritime και την επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις θαλάσσιες μεταφορές.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο EMSA θα χρησιμοποιεί εξελιγμένα εργαλεία επιτήρησης για τον εντοπισμό και την αποτροπή παράνομων απορρίψεων στη θάλασσα, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει δικά του συστήματα παρακολούθησης των εκπομπών και θα διευκολύνει την υποβολή των σχετικών εκθέσεων.

Επιπλέον, ο Οργανισμός θα ενισχύσει τη στήριξή του προς τα κράτη μέλη κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους ως κρατών λιμένα, παράκτιων κρατών και κρατών σημαίας.

Πέραν αυτών των πρωτοβουλιών, ο EMSA θα συνεχίσει να παρέχει ουσιαστική στήριξη στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη σε τομείς όπως η θαλάσσια επιτήρηση, η κυβερνοανθεκτικότητα και η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων, απλουστεύοντας παράλληλα την υποβολή εκθέσεων με καινοτόμα εργαλεία ΤΠ και παρέχοντας προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης ικανοτήτων.

Η εν λόγω επικαιροποίηση αποτελεί το τελικό μέρος της δέσμης μέτρων για την ασφάλεια στη θάλασσα, μιας δέσμης πέντε νομοθετικών προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα και τη ρύπανση από τα πλοία. Οι υπόλοιπες προτάσεις εγκρίθηκαν επίσημα το φθινόπωρο του 2024.

Μετά τη σημερινή πολιτική συμφωνία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα εκδώσουν πλέον επίσημα τον νέο κανονισμό, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.