Όπως εξήγησε ο κ. Παντελιάδης, η αύξηση του κόστους ενέργειας το 2024 είχε σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα του ομίλου, με την επιβάρυνση να ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με το 2023. Παρά τις επενδύσεις που έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, η Metro παραμένει –όπως και το σύνολο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων– ενεργοβόρα επιχείρηση, κάτι που την καθιστά ευάλωτη σε οποιαδήποτε αύξηση του κόστους ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου.
Ο κ. Παντελιάδης επεσήμανε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν συγκρατημένο, όμως στο δεύτερο μισό του έτους καταγράφηκε απότομη αύξηση, η οποία συνεχίζεται και το 2025 χωρίς να διαφαίνεται κάποια ουσιαστική σταθεροποίηση. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα επιπλέον βάρος για τις επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένες λειτουργικές πιέσεις και περιορισμένες δυνατότητες μετακύλισης του κόστους στον τελικό καταναλωτή.
Παρά την πίεση από την ενέργεια και τις λοιπές λειτουργικές αυξήσεις, ο όμιλος Metro επέλεξε στρατηγικά να συγκρατήσει τις τελικές τιμές στα ράφια, κάτι που σε συνδυασμό με τις κρατικές παρεμβάσεις και το περιοριστικό ρυθμιστικό πλαίσιο, περιόρισε περαιτέρω τη δυνατότητα ενίσχυσης της κερδοφορίας. Σημαντική επίσης ήταν η απόφαση του ομίλου να στηρίξει τους εργαζόμενους με γενναίες αυξήσεις αποδοχών, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα €19 εκατ. σε σχέση με το 2023.
Αναφερόμενος στις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις, ο κ. Παντελιάδης εξέφρασε την άποψη ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται νέες εξάρσεις σε επιμέρους κατηγορίες προϊόντων. Επισήμανε πως ορισμένες πρώτες ύλες, όπως το κακάο, ο καφές και το μοσχαρίσιο κρέας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τιμών, ενώ άλλες όπως το ελαιόλαδο παρουσιάζουν τάσεις αποκλιμάκωσης. Ανέφερε ότι με βάση τις εσωτερικές μετρήσεις σε My Market και Metro Cash & Carry, οι οποίες και αφορούν στο σύνολο των προϊόντων υπήρχε μια μικρή έξαρση τον προηγούμενο μήνα και δεν αποκλείεται να ξανασυμβεί.
Όπως είπε υπάρχουν προϊόντα που η τιμή τους αποκλιμακώνεται δραστικά όπως το ελαιόλαδο αλλά υπάρχουν και προϊόντα όπως αυτά που βασίζονται σε πρώτες ύλες όπως κακάο και καφέ είναι ψηλά και αργούν να πέφτουν ή όπως στο μοσχαρίσιο κρέας που ανεβαίνουν αισθητά.
Αναφορικά με τα μέτρα για την ακρίβεια τόνισε ότι το περιβάλλον στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων παραμένει ακόμη εξαιρετικά παρεμβατικό με ρυθμίσεις ασύμβατες με την ελεύθερη αγορά. «Υπάρχει μια τάση, μια διάθεση να λήξουν κάποια μέτρα όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχει εξαγγελθεί ότι θα δεν θα παραταθεί μετά το τέλος Ιουνίου» ανέφερε εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή η αγορά θα αρχίσει να απελευθερώνεται προς όφελος όλων. Τόνισε δεν ότι οι κρατικές παρεμβάσεις έχουν κόστος που το πληρώνουν όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές.
Απαντώντας δε σε ερώτημα του ienergeia για το πώς σχολιάζει η αγορά την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί αδικαιολόγητες αυξήσεις μετά την κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ο κ. Παντελιάδης είπε ότι «δεν είναι παράλογο αυτό που λέει, δεν πρέπει να υπάρξει εκτίναξη τιμών, αν υπάρξει θα βαρύνει εμάς, καθώς θα μας πουν ότι αυξήσαμε τις τιμές γιατί τέλειωσε η αστυνόμευση» σχολίασε. Είπε ωστόσο ότι δεν έχουν βάση οι ανησυχίες του υπουργού για τις τιμές γιατί υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στην αγορά και οι τιμές θα κρατηθούν εκτός από περιστασιακές εκτινάξεις πρώτων υλών λόγω κλιματικής κρίσης που έχουν επιπτώσεις στις τιμές.