Αιολική Ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα μετά την πανδημία»

Αιολική Ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα μετά την πανδημία»
Τρίτη, 22/06/2021 - 14:18

Άρθρο του Παναγιώτη Λαδακάκου στα Νέα

Στο άρθρο του ο Π. Λαδακάκος σημειώνει:

  • Η αιολική και η φωτοβολταϊκή είναι οι δύο πιο φθηνές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής. Είναι σαφώς πιο φθηνές από το λιγνίτη και το ορυκτό αέριο.
  • Η αποτελεσματική επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων απαιτεί συνδυασμό των τεχνολογιών Α.Π.Ε. – με κυριαρχία αιολικών και φωτοβολταϊκών λόγω χαμηλού κόστους και των ευνοϊκών συνθηκών της χώρας μας – που αλληλοσυμπληρώνονται με βάση τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και το προφίλ παραγωγής τους.
  • Οι μελλοντικοί διαγωνισμοί Α.Π.Ε. πρέπει να είναι ειδικοί ανά τεχνολογία, όπως ήταν και μέχρι πριν τον τελευταίο διαγωνισμό. Μια τέτοια επιλογή είναι απολύτως συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
  • Σε μια ανταγωνιστική και διεθνοποιημένη αγορά, δεν είναι βέβαιο ότι οι τιμές θα πέφτουν πάντα και μάλιστα με το ρυθμό που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα έτη. Την παρούσα περίοδο υφίστανται συγκεκριμένες τάσεις που πιέζουν ανοδικά το κόστος. Η παρατήρηση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική, για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τιμών των μελλοντικών έργων που καταγράφονται στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για νέα έργα Α.Π.Ε., διότι το ζητούμενο είναι οι επενδύσεις αυτές να υλοποιηθούν για να παρέχουν φθηνή ενέργεια στον καταναλωτή.

Δείτε το άρθρο στα Νέα ΕΔΩ