Πλωτός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με LNG στη Ρόδο- Αίτημα στη ΡΑΑΕΥ από τη Blue Sea Power

Πλωτός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με LNG στη Ρόδο- Αίτημα στη ΡΑΑΕΥ από τη Blue Sea Power
Κυριακή, 03/09/2023 - 08:13

Αίτημα για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πλωτή μονάδα πλησίον της πόλης της Ρόδου κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΥΥ) η Blue Sea Power.

Η αίτηση, που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ προκειμένου να υποβληθούν εντός 15μέρου τυχόν ενστάσεις αφορά στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 120 MW υψηλής ενεργειακής απόδοσης με καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG/Bio LNG) και μελλοντικά με δυνατότητα μείγματος φυσικού αερίου με υδρογόνο προκειμένου για την καταρχήν μείωση (μέσω του φυσικού αερίου) και αργότερα ελαχιστοποίηση (μέσω του υδρογόνου) και ΒΙΟΥΦΑ της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τη Blue Sea Power, o πλωτός σταθμός FSRP Παραγωγής Ρεύματος, Ισχύος 120 MW πλησίον της πόλης της Ρόδο, θα συντελέσει σε άμεση μείωση κατανάλωσης καυσίμου και μείωση εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα. Εξαιτίας τόσο της μειωμένης κατανάλωσης καυσίμου όσο και των μειωμένων εκπομπών η μονάδα θα οδηγήσει, σε σημαντική μείωση του κόστους παραγομένης ενέργειας προς όφελος όχι μόνο των κατοίκων της Ρόδου αλλά και του συνόλου των Ελλήνων καταναλωτών (μέσω μείωσης των δαπανών ΥΚΩ).

Περαιτέρω, η προτεινόμενη μονάδα, έχει ταχύτατη ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης και θα συμβάλει στην επιπλέον διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί, αναφέρεται στην αίτηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία έχει λάβει ήδη άδειες για πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με LNG σε Χίο, Κω και Λέσβο.

Σημειώνεται ότι η Blue Sea Power είναι μια σχετικά νέα εταιρεία, καθώς ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ το οποίο κατέβαλαν η Κυπριακή εταιρεία FLNG RUS Company Limited που εκπροσωπείται από τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Μητρόπουλο ενώ πρόσφατα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 300.000 ευρώ.

Σκοπός της εταιρείας, μεταξύ άλλων, είναι η συμμετοχή, ανάληψη, εκτέλεση και διεξαγωγή δραστηριοτήτων στην γενική βιομηχανία φυσικού αερίου και υδρογόνου, πετρελαιοειδών και εν γένει υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, ανεφοδιασμού, αποθήκευσης, υγροποίησης, παραγωγής, αποστολής ή επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και όλων των ειδών εμπορικών και βιομηχανικών εργασιών και επιχειρήσεων κ.ά.