Τι λένε οι αναλυτές για το φυσικό αέριο το χειμώνα

Τι λένε οι αναλυτές για το φυσικό αέριο το χειμώνα
Δευτέρα, 04/09/2023 - 07:15

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν περίπου 50% πάνω συγκριτικά με τις τιμές πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μπορεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να επέβαλε ένα ξαφνικό ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη πριν από 18 μήνες, πλέον όμως η Ευρώπη θα πρέπει να ελπίζει όπως αναφέρουν αναλυτές σε έναν ήπιο χειμώνα και το 2024, χωρίς διακοπές στην τροφοδότηση. Η Γερμανία, η Ιταλία και άλλες χώρες που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο ξεφεύγουν από την εξάρτηση από τη Ρωσία χωρίς μεγάλες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν σταθερά το 2023, ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν το 90% της χωρητικότητας τρεις μήνες πριν από τον στόχο του Νοεμβρίου. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν περίπου 50% πάνω συγκριτικά με τις τιμές πριν από την εισβολή, γεγονός που πλήττει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κινούνταν σε ανοδικά επίπεδα προκαλώντας φόβους στην αγορά για νέα εκτίναξη των τιμών. Ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι εκτιμήσεις για απεργία στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία, κάτι που εκτιμήθηκε ως κίνδυνος για την προμήθεια. Πάντως κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Από την άλλη οι τελευταίες αυξήσεις καταγράφονται ενώ οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι «γεμάτες».

Σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις τιμές αποτελούν οι εργασίες συντήρησης στο γιγάντιο πεδίο Troll,κάτι που οδήγησε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου να μειώσει τις ροές στο χαμηλότερο επίπεδο. Το μερίδιο των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία μειώθηκε από 39% σε μόλις 17% μεταξύ των αρχών του 2022 και των αρχών του 2023. Το συνολικό μερίδιο του LNG στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ αυξήθηκε από 19% το 2021 σε περίπου 39% το 2022, εν μέσω ταχείας αναβάθμισης της υποδομής που στοχεύει στην αύξηση της χωρητικότητας LNG κατά ένα τρίτο μεταξύ 2021 και 2024. Να σημειωθεί πως το 13% των εισαγωγών LNG στην ΕΕ εξακολουθούν να προέρχονται από τη Ρωσία.