Δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας: Τα βήματα για το εμβληματικό έργο του 1,9 δις ευρώ

Δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας: Τα βήματα για το εμβληματικό έργο του 1,9 δις ευρώ
Τρίτη, 13/05/2025 - 08:32

ΑΔΜΗΕ και TERNA δρομολογούν την ίδρυση κοινής εταιρείας με ισομερή συμμετοχή (50%-50%), προκειμένου να οργανώσουν και να υλοποιήσουν το έργο της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Ιταλίας, βάσει του τριετούς MoU που υπέγραψαν στο πλαίσιο του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας- Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρώμη. Η νέα εταιρική οντότητα θα αποτελέσει το όχημα για τον στρατηγικό συντονισμό των δύο διαχειριστών, ενώ μέσω αυτή θα γίνεται και η συνδιαχείριση του έργου όταν τεθεί σε λειτουργία το 2031.

Το MOU που υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη και την Giuseppina Di Foggia, διευθύνουσα σύμβουλο και γενική διευθύντρια της TERNA, στο πλαίσιο της συνάντησης των πρωθυπουργών των δυο χωρών Κυριάκου Μητσοτάκη και Τζώρτζια Μελόνι, προβλέπει ότι οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν στη σύναψη και άλλων συμφωνιών. Οι συμφωνίες αυτές θα αφορούν την από κοινού διαχείριση των διαδικασιών επιλογής των προμηθευτών όχι μόνο σε επίπεδο μελετών, αλλά καλωδίων και σταθμών μετατροπής, καθώς και την υλοποίηση της υποδομής.

Η νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας που θα υποστηρίξει τις υφιστάμενες υποδομές αλλά και τη μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων. Θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης, ενώ θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας και της Ιταλίας ως ενεργειακών κόμβων στη Μεσόγειο.

Η νέα υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση ισχύος 1000 MW θα λειτουργεί παράλληλα με την υφιστάμενη, η οποία λειτουργεί από το 2002 και έχει ισχύ 500 MW. Θα είναι συνεχούς ρεύματος (HVDC) και τεχνολογίας μετατροπέων τάσης (Voltage Source Converters), η οποία χρησιμοποιείται και στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ.

Το καλώδιο θα ξεκινά από τη Θεσπρωτία και θα καταλήγει στον δήμο Melendugno της Ιταλίας, ενώ ο νέος σταθμός μετατροπής θα κατασκευαστεί στον δήμο Galatina και οι δυο βρίσκονται στην επαρχία Lecce. Το υποβρύχιο τμήμα του έργου υπολογίζεται σε 240 χλμ. σε βάθη έως και 1.000 μέτρων. Τα υπόγεια τμήματα σε Ελλάδα και Ιταλία έχουν μήκος σε 55 χλμ. Ο προϋπολογισμός του έργου και για τις δύο χώρες εκτιμάται σε 1,85 δισ. ευρώ.

Το επόμενο στάδιο μετά την ίδρυση της κοινής εταιρείας είναι η ανάθεση των μελετών βυθού για την όδευση του καλωδίου, ενώ ήδη και έχουν εκπονηθεί μελέτες κόστους-οφέλους, επιβεβαιώνοντας την σκοπιμότητα του έργου που θα επιτρέψει την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ των δύο χωρών στα 1.500 MW. Οι μελέτες βυθού θα «υποδείξουν» και τα ακριβή σημεία προσαιγιάλωσης στις ακτές των δύο χωρών, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη και τις μελέτες χάραξης των κυκλωμάτων στα χερσαία τμήματα.

Υπενθυμίζεται οι δύο διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και TERNA έχουν υποβάλει από κοινού αίτημα για την ένταξη της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας (GR.IT II) στον 2ο Ενωσιακό Κατάλογο Έργων Αμοιβαίου και Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI/PMI). Επιπρόσθετα, το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο πιο πρόσφατο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης Δικτύων του ENTSO-E. Σημειώνεται ότι η ένταξη της διασύνδεσης σε καθεστώς PCI/PMI θα επιτρέψει την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας καθώς επίσης θα διασφαλίσει τους αναγκαίους κοινοτικούς πόρους χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιηθεί.

Ο νέος ενεργειακός διάδρομος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας όχι μόνο θα επεκτείνει την ικανότητα ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας απτά οφέλη στους καταναλωτές και στις δύο χώρες. Παράλληλα θα ενισχύσει το ρόλο της Ιταλίας και της Ελλάδας ως κόμβων ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου.