Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή για τα CfDs προτείνει η Eurelectric

Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή για τα CfDs προτείνει η Eurelectric
Πέμπτη, 14/03/2024 - 06:48

Τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να είναι δομημένα τα CfDs ώστε να αποτελέσουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου για τους παραγωγούς ΑΠΕ, παρουσίασε η Eurelectric.

Ενόψει της έγκρισης της νέας μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπου τα CfDs αποτελούν βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο φορέας εκπροσώπησης των μεγάλων καθετοποιημένων Ευρωπαίων παραγωγών ενέργειας, Eurelectric δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και τα σημεία τα οποία χρήζουν προσοχής στον σχεδιασμό των CfDs.

Η Eurelectric, στην οποία συμμετέχει η ΔΕΗ με τον επικεφαλής της κ. Γιώργο Στάσση στη θέση του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού οργανισμού, ζητά αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στην τιμή της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και πωλείται μέσω Συμβολαίων επί της Διαφοράς (CfDs). Με βάση την πρότασή της για τον τρόπο που θα πρέπει να είναι δομημένα, η διάθεσή τους θα πρέπει να γίνεται μέσω εθελοντικής ανταγωνιστικής διαδικασίας σχεδιασμένης με όρους αγοράς αλλά και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για να καλύπτεται η εξέλιξη του κόστους κατά τη διάρκεια ζωής του συμβολαίου, συμπεριλαμβανομένου δείκτη πληθωρισμού για την επένδυση και το λειτουργικό κόστος

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα CfDs είναι επί της ουσίας δημόσιες συμβάσεις παροχής σταθερής τιμής στην ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ έναντι των αντίστοιχων ιδιωτικών συμβάσεων που είναι τα PPAs. Η Eurelectric κάνει ειδικά αναφορά στα PPAs σημειώνοντας ότι και αυτά λειτουργούν ως μέσο αντιστάθμισης κινδύνου και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι προμηθευτές θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν ποιοι όγκοι ενέργειας καλύπτονται από CfDs μέσω εθελοντικής, ανταγωνιστικής και βασισμένης στην αγορά συμμετοχής και ποιοι μέσω PPAs.

Εξάλλου σύμφωνα με τη Eurelectric τα CfDs ως μακροπρόθεσμες συμβάσεις που βασίζονται σε σταθερή τιμή, θα πρέπει να αφήνουν κίνητρα για την προσαρμογή της παραγωγής σε βραχυπρόθεσμες τιμές και ζήτηση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει τα CfDs να εμπεριέχουν έναν βαθμό έκθεσης σε βραχυπρόθεσμα σήματα τιμών, να εισαγάγουν μια κυμαινόμενη μεταβλητή για τον προσδιορισμό της τιμής παραγωγής, ή να συνδέσουν την αμοιβή με άλλους παράγοντες εκτός από την πραγματική παραγωγή, όπως η δυναμικότητα ή το προφίλ παραγωγής του εκάστοτε σταθμού.

Η Eurelectric καλεί τις χώρες της ΕΕ να εξετάσουν τις κατευθύνσεις της για τα CfDs που συνοψίζονται στα εξής:

-Δημιουργία πλαισίου προκειμένου να καλύπτεται η εξέλιξη του κόστους κατά τη διάρκεια ζωής του συμβολαίου, συμπεριλαμβανομένου δείκτη πληθωρισμού για την επένδυση και το λειτουργικό κόστος

-Τυποποιημένα συμβόλαια που να αντιστοιχούν στην πραγματική παραγωγή και να μην εκθέτουν τους επενδυτές ή τους παραγωγούς σε αδικαιολόγητο ρίσκο.

-Οι παραγωγοί και οι επενδυτές θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν τους όγκους ενέργειας που καλύπτονται από CFDs

-Να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας των CfDs με τις Προθεσμιακές Αγορές.

-Να χρησιμοποιηθούν αντικειμενικά μετρήσιμα και ποσοτικοποιημένα κριτήρια εκτός τιμής, τα οποία θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί πριν από τη δημοπρασία

-Διάθεση των CFDs μέσω εθελοντικής ανταγωνιστικής διαδικασίας σχεδιασμένης με όρους αγοράς

-Εξαίρεση από τους όρους της αγοράς μόνο για εξειδικευμένα προϊόντα

-Ευθυγράμμιση της διάρκειας του συμβολαίου με το χρόνο ζωής της μονάδας παραγωγής λαμβάνοντας υπόψιν την ένταση κεφαλαίου και το κατά πόσο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το τραπεζικό σύστημα.

-Ακριβείς δεσμεύσεις προκειμένου να αποφευχθούν αλλαγές στη διάρκεια του συμβολαίου

-Διασφάλιση της έγκαιρης κατανομής του κόστους και του οφέλους που συνδέονται με τα CFDs στους πελάτες ώστε να διατηρηθούν αποτελεσματικά σήματα τιμών και να στηριχθούν οι στρατηγικές αποτελεσματικού hedging.

Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε από Compass Lexecon και παρουσιάστηκε από τον διευθυντή πολιτικής της Eurelectric Cillian O’ Donoghue, ο οποίος τόνισε ότι CfDs, «μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου αλλά και κίνδυνο εάν δεν σχεδιαστούν σωστά».