Ηλεκτρισμός: Αναστολή των έκτακτων μέτρων και μηχανισμό ευελιξίας διαθεσιμότητας ισχύος ζητά η αγορά

Ηλεκτρισμός: Αναστολή των έκτακτων μέτρων και μηχανισμό ευελιξίας διαθεσιμότητας ισχύος ζητά η αγορά
Τρίτη, 04/07/2023 - 06:44

Αναστολή των έκτακτων μέτρων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και εκ νέου ενεργοποίησή τους όποτε και αν κριθεί απαραίτητο ζητά η αγορά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η λύση της αναστολής είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση, την ώρα που η αγορά αδημονεί για την επαναφορά σε ένα καθεστώς κανονικότητας τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική.

Την ίδια ώρα η υιοθέτηση μηχανισμού μέσω του οποίου θα αμείβεται η προσφορά υπηρεσιών ευελιξίας και διαθεσιμότητας ισχύος από τις μονάδες φυσικού αερίου προκρίνεται και από τους ανεξάρτητους παραγωγούς ως λύση για το ηλεκτρικό σύστημα όσο αυξάνεται η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αναμένεται δε να τεθεί από τον Σύνδεσμο των Ανεξάρτητων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Το ζητούμενο από την πλευρά του ΕΣΑΗ είναι να διαμορφωθεί μηχανισμός ευελιξίας – διαθεσιμότητας στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι μονάδες φυσικού αερίου. Άλλωστε παρεμφερής μηχανισμός αμοιβής της ευελιξίας είχε λειτουργήσει και στο παρελθόν στην Ελλάδα με έγκριση της Κομισιόν.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της ελληνικής αγοράς ήδη θα πρέπει οι μονάδες φυσικού αερίου να έχουν διαθέσιμο το 80% της δυναμικότητας τους, ώστε όταν δύει ο ήλιος να καλύπτεται το κενό που δημιουργείται από το αναγκαστικό «σβήσιμο» των φωτοβολταϊκών. Αυτό σημαίνει σημαντικό κόστος και θα πρέπει να καλυφθεί μέσω μηχανισμού αμοιβής της διαθεσιμότητας ισχύος που παρέχεται στο σύστημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΣΑΗ επιδιώκοντας να είναι άρτια προετοιμασμένος για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, ήδη έχει αναθέσει σε διεθνή εταιρεία την εκπόνηση μελέτης για τον σχεδιασμό του μηχανισμού. Αν το σχέδιο προωθηθεί η υιοθέτησή του θα μπορούσε να είναι εφικτή κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τρόπου λειτουργίας της αγοράς έχει προβλεφθεί μηχανισμός ευελιξίας, ο οποίος όμως επί του παρόντος αφορά μόνο την αποθήκευση και την απόκριση της ζήτησης, ενώ ασκούνται πιέσεις από πολλές χώρες ώστε το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλες τεχνολογίες παραγωγής όπως το φυσικό αέριο, οι σύγχρονες μονάδες άνθρακα αλλά και τα πυρηνικά.

Το ζήτημα της υιοθέτησης αυτών των μηχανισμών ετέθη πρόσφατα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και από τον υπηρεσιακό υπουργό Παντελή Κάπρο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η Eurelectric, δηλαδή ο Σύνδεσμος των εταιριών ηλεκτρισμού της Ευρώπης στον οποίο από ελληνικής πλευράς μετέχει η ΔΕΗ. Ο υπηρεσιακός υπουργός, μιλώντας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, είχε τονίσει ότι «το μελλοντικό σύστημα που θα βασίζεται στις ΑΠΕ θα χρειάζεται σημαντική ισχύ και μεγάλη ευελιξία. Η ανάγκη αυτή σωστά επισημαίνεται και ορθώς προτείνεται ένας μηχανισμός αμοιβής διαθεσιμότητας ισχύος για πόρους που θα παρέχουν αυτή την ευελιξία στο σύστημα. Η πρόταση όμως της ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμούς πόρους τα υδροηλεκτρικά και τις σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου. ‘Όμως αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι σε βραχυχρόνιο και μεσοχρόνιο ορίζοντα ώστε να συμπληρώνεται η λειτουργία των ΑΠΕ και να θωρακίζεται η αξιοπιστία του συστήματος».