Λογαριασμοί ρεύματος: Από τις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα- Σύσταση για απλοποίηση λογαριασμών

Λογαριασμοί ρεύματος: Από τις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα- Σύσταση για απλοποίηση λογαριασμών
Πέμπτη, 27/04/2023 - 06:26

Η απλοποίηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με την κατάργηση όλων των χρεώσεων που δεν αφορούν στον ηλεκτρισμό αποτελεί μια από τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η απλοποίηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με την κατάργηση όλων των χρεώσεων που δεν αφορούν στον ηλεκτρισμό αποτελεί μια από τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που συγκαταλέγει την Ελλάδα μεταξύ των ακριβότερων λιανικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκθεση του Οργανισμού για τη χώρα μας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν η 10η ακριβότερη μεταξύ των 31 χωρών μελών του Οργανισμού και η 2η ακριβότερη για τη βιομηχανία.

Συγκεκριμένα η ΙΕΑ στην έκθεσή της, η οποία, εκπονείται κάθε πενταετία, τονίζει ότι το 2ο τρίμηνο του 2022 η μέση τιμή για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα ήταν 272 δολ/MWh. Ο μέσος όρος των οικιακών τιμολογίων στις χώρες της ΙΕΑ το ίδιο τρίμηνο ήταν 255 δολ/MWh. Όσον αφορά στην τιμή του βιομηχανικού ρεύματος, που κατά μέσο όρο στην Ελλάδα την ίδια περίοδο ήταν στα 243 δολ/MWh ήταν η 2η υψηλότερη τιμή ανάμεσα στις 31 χώρες-μέλη της ΙΕΑ, όπου ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 174 δολ/MWh.

Η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού παρέμεινε άνω των 210 ευρώ/MWh όλο το 2022, με την υψηλότερη τιμή, τα 436 ευρώ/MWh να καταγράφεται τον Αύγουστο του 2022. Η ενεργειακή κρίση με την εκτίναξη της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο του 2021 η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα ήταν 235 EUR/MWh, έναντι μόλις 52 EUR/MWh, του Ιανουαρίου 2021.

Την ίδια ώρα η ΙΕΑ, στις συστάσεις της κάνει λόγο για πολύπλοκους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι περιλαμβάνουν ξεχωριστές χρεώσεις τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια, τη μεταφορά και τη διανομή, εισφορές, φόρους και μη ενεργειακής χρεώσεις όπως η εισφορά για την ΕΡΤ αλλά και τα δημοτικά τέλη. Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταργήσει τις χρεώσεις που δεν αφορούν την ενέργεια από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα κάνει μια σειρά από συστάσεις σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρισμού σημειώνοντας την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενώ γίνεται ειδική αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό των τιμών ηλεκτρισμού και τον έλεγχο της ενεργειακής κρίσης. Τονίζει ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν, ειδικά σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις τους στις μονάδες παραγωγής ρεύματος συνδυασμένου κύκλου από φυσικό αέριο (CCGT).

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΙΕΑ, «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο αυτών των έκτακτων μέτρων στις αγορές χονδρικής και λιανικής (ιδίως για τις μονάδες CCGT) και να τα προσαρμόζουν όπου είναι απαραίτητο, δίνοντας προτεραιότητα σε άλλα μέτρα χωρίς ρυθμιζόμενα στοιχεία τιμών, όπως οι άμεσες επιδοτήσεις και οι φορολογικές μειώσεις».

Η ΙΕΑ συστήνει εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη βελτίωση των ευκαιριών αντιστάθμισης κινδύνου για τους συμμετέχοντες στην αγορά και προτείνει στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης υποχρέωσης για τους λιανοπωλητές να καλύπτουν σημαντικό μέρος των συμβάσεων σταθερής τιμής με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Κάτι που όπως αναφέρει θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση ηλεκτρισμού και τη ρευστότητα στην Προθεσμιακή Αγορά.