Φορτσάρει στη ΝΑ Ευρώπη η ΔΕΗ- Οι κινήσεις σε Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία

Φορτσάρει στη ΝΑ Ευρώπη η ΔΕΗ- Οι κινήσεις σε Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία
Δευτέρα, 30/01/2023 - 07:20

Ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το due dullingence για την Enel Ρουμανίας η ΔΕΗ είναι ένα βήμα πριν την ανάληψη κατασκευής μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας η ΔΕΗ αναδείχτηκε ως προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό για την κατασκευή και και διαχείριση από κοινού με την τοπική εταιρία ΕSM (ElektraninaSevernaMakedonija) του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren, δυναμικότητας 333 MW. Το έργο αφορά στην ανάπτυξη τριών υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής μιας μεγάλης και δυο μικρότερων στον ποταμό CrnaReka (Μαύρος Ποταμός).

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό η ΔΕΗ με την τοπική ESM  θα αναλάβουν τη διαχείριση για διάστημα 80 ετών. Στο διαγωνισμό είχε συμμετάσχει επίσης η γαλλική EDF, η προσφορά της όμως αποκλείστηκε αφού δεν συνοδευόταν από εγγυητική επιστολή και θεωρήθηκε μη δεσμευτική.

Ο σταθμός θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας αξιολόγησαν το φάκελο της προσφοράς της ΔΕΗ και η σύμβαση θα υπογραφεί εντός των επομένων μηνών και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Cebren και των τριών υδροηλεκτρικών σταθμών. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό. Ο σταθμός θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW και δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι η ESM, κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 500-600 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα αυτή συμφωνία κινείται παράλληλα με το άνοιγμα της ΔΕΗ στη Ρουμανία, όπου βρίσκεται σε τελική φάση το due diligence, στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών, για εξαγορά της ρουμανικής από την ελληνική εταιρία.

Οι οριστικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση της εξαγοράς θα ληφθούν εντός του Φεβρουαρίου μετά την παράταση δύο εβδομάδων που δόθηκε ώστε να γίνει πιο ενδελεχής εξέτασης των δεδομένων. Όπως έχει γίνει γνωστό από υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά της θυγατρικής της Εnel στην Ελλάδα και η προτίμηση για τη ρουμανική εταιρεία έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αποτίμηση των παγίων και συγκεκριμένα είναι σημαντικά χαμηλότερο το κόστος για τα ρουμανικά περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.

Με τις κινήσεις αυτές η ΔΕΗ αυξάνει σημαντικά το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της το οποίο μελλοντικά ενδέχεται να ενταχθεί στο σύνολο του υπό τον έλεγχο της κατά 100% θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.