ΥΠΕΝ:«Ηλεκτροκινούμαι Υπεύθυνα». Σήμερα η ΚΥΑ για το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων και δικύκλων

ΥΠΕΝ:«Ηλεκτροκινούμαι Υπεύθυνα». Σήμερα η ΚΥΑ για το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων και δικύκλων
Τετάρτη, 29/07/2020 - 13:00

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Υποδομών και Οικονομικών για το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων και δικύκλων "Ηλεκτροκινούμαι Υπεύθυνα”.

Η ΚΥΑ θα περιγράφει αναλυτικά το πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα παρέχονται προνόμια για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, τους δικαιούχους, τη διαδικασία και τις τεχνικές προδιαγραφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές επιδοτήσεις έως 8 χιλιάδες ευρώ για τους οδηγούς ΤΑΧΙ που αυξάνεται κατά 2,5 χιλιάδες με την υποχρεωτική απόσυρση του παλιού ταξί, ενώ προβλέπεται επιδότηση έως και 5500 προβλέπεται για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου για εταιρικούς στόλους.

Σημειώνεται ότι επιλέξιμες για επιδότηση θα είναι οι δαπάνες που θα γίνουν μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ σε ΦΕΚ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κρατήσουν τα τιμολόγια τα οποία και θα υποβάλουν στην ειδική πλατφόρμα όταν αυτή θα είναι έτοιμη, εκτιμάται περί τα μέσα Αυγούστου.

Τέλος την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί και ο οδηγός για το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ - Αυτονομώ” όπως θα είναι ο νέος τίτλος του "Εξοικονομώ κατ᾽ οίκον”, το οποίο περιλαμβάνει νέα κίνητρα. Μέχρι σήμερα επιλέξιμες ήταν οι παρεμβάσεις για αντικατάσταση κουφωμάτων και αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης ψύξης και θα προστεθούν τα Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (smart home), τα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά, οι ηλεκτρικοί φορτιστές
για την τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τα συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες).