Μάλιστα, δεσμεύθηκε από το βήμα της ανοικτής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, για την πρόθεση του αυτή, προσθέτοντας πάντως, για να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για νέες αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης με την απόφαση του αυτή αφαιρεί μια ακόμη δικλείδα ασφαλείας για συγκράτηση των τιμών και μάλιστα σε μια περίοδο που στην αγορά ήδη έχουν εμφανιστεί υπερβολικές αυξήσεις τιμών σε πολλά προϊόντα διατροφής, ενώ και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ για τον περασμένο μήνα Απρίλιο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων ανθίσταται. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 2% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι διακοπές, τα ενοίκια, η ένδυση και υπόδηση , το φυσικό αέριο συρρίκνωσαν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Και στον μήνα Μάιο, όμως, τα πράγματα στην αγορά εξελίσσονται άκρως αρνητικά για τους καταναλωτές, με τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά, όπως ο καφές, το κακάο, οι σοκολάτες, οι μαργαρίνες, οι μπύρες, τα εμφιαλωμένα νερά να είναι σε αρκετές περιπτώσεις διψήφιες.
Και αυτή την περίοδο ο κ. Θεοδωρικάκος αποφάσισε ότι είναι η καλύτερη στιγμή για να καταργηθεί μια αγορανομική διάταξη η οποία έστω και στοιχειωδώς, έβαζε κάποια προσκόμματα στις ανεξέλεγκτες και αδικαιολόγητες αυξήσεις, στο γενικότερο πλαίσιο του λεγόμενου πληθωρισμού απληστίας που η αλήθεια είναι ότι δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα αλλά γενικότερα όλο τον πλανήτη.
Μάλιστα ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδας στην τελευταία της ανάλυση που είδε το φως της δημοσιότητας στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας εκτιμά ότι και το 2025 ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Αυτός που «υποχώρησε» είναι ο υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος προφανώς δεν θέλει να δει την πραγματικότητα στην αγορά και με την κατάργηση της διάταξης για επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο για νέες ανατιμήσεις.