Ο οδηγός απευθύνεται τόσο στις εταιρείες όσο και στην πολιτεία και περιλαμβάνει 15 διαφορετικούς δείκτες μέσω των οποίων μπορεί να εξασφαλιστεί η συμπερίληψη και η συνωφέλεια της τοπικής κοινότητας από τα έργα ΑΠΕ. Επιπλέον, παρουσιάζονται 11 περιπτώσεις έργων από διαφορετικές χώρες με θετικά αλλά και αρνητικά διδάγματα.
Η ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων σε έργα ΑΠΕ και η διασφάλιση δίκαιων ωφελειών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση, η οποία επιτάσσει ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα βασισμένο σε ΑΠΕ και καθαρές μορφές ευελιξίας. H κοινωνική αποδοχή των έργων ΑΠΕ, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματική υλοποίηση τους.
Μάλιστα η επιδίωξη μια δίκαιης μετάβασης αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται σε διάφορες πολιτικές και νομοθετικές πράξεις όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Grean Deal) και η αναθεωρημένη Οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED III). Ωστόσο ως τώρα δεν έχει αναπτυχθεί ένα ενιαίο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει βασικές αρχές και κοινά πρότυπα για την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και τη δίκαιη κατανομή των ωφελειών.
Η αναγκαιότητα ενός τέτοιο πλαισίου αναδεικνύεται μέσα από αυτή την έκθεση. Προτείνονται συγκεκριμένα κριτήρια μέσω των οποίων μπορούν οι εταιρίες να διασφαλίσουν την κοινωνική συμμετοχή, όπως πχ το πλήθος των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετείχαν στη διαμόρφωση των έργων ΑΠΕ και πόσες προτάσεις τους λήφθηκαν υπόψιν, το πλήθος των διαβουλεύσεων και πόσες, η δημιουργία διαδικτυακού τόπου ανοιχτής ενημέρωσης και επικοινωνίας. Επιπλέον, ως προς τον δίκαιο καταμερισμό των ωφελειών, αναδεικνύονται η δημιουργία θέσεων εργασίας, τα ανταποδοτικά μέτρα και τα οικονομικά οφέλη.
Διαβάστε όλη την έκθεση (στα αγγλικά) εδώ: Community Engagement and Fair Benefit Sharing of Renewable Energy Projects