Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Πυρά από ΔΕΗ και Ήρων για τις ρυθμίσεις ΡΑΑΕΥ

Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Πυρά από ΔΕΗ και Ήρων για τις ρυθμίσεις ΡΑΑΕΥ
Τετάρτη, 14/05/2025 - 08:11

Ενστάσεις και επιφυλάξεις εκφράζουν τόσο η ΔΕΗ όσο και ο Ήρων σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΡΑΑΕΥ με την οποία συστηματοποιείται η χρωματική σήμανση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης η Ήρων Ενεργειακή κάνει λόγο για περιορισμό του ανταγωνισμού στην αγορά και σημειώνει ότι οι προτεινόμενες διατάξεις είναι περιοριστικές ως προς τον τύπο, τη διάρκεια, τα χαρακτηριστικά και την δυνατότητα τροποποίησης των προϊόντων προμήθειας.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι επιφυλάξεις της ΔΕΗ που τονίζει ότι διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο δεν είναι αναλογικό τόσο από την πλευρά της διαμόρφωσης τιμών, όσο και από την πλευρά των συνθηκών ανταγωνισμού και της κανονιστικής συμμόρφωσης των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ με την πρόταση της η ΡΑΑΕΥ παρεμβαίνει σε ζητήματα που άπτονται της εμπορικής πολιτικής των προμηθευτών και επηρεάζουν τη διαμόρφωση της εμπορικής τους στρατηγικής, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι αλλαγές που προτείνονται άπτονται του Κώδικα Προμήθειας που είναι αντικείμενο αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ. Έτσι παίρνει τη μορφή ενός παράλληλου πλαισίου που με δεδομένες τις συνθήκες δεν δικαιολογείται.

Και οι δύο εταιρείες έχουν ενστάσεις ως προς το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου τη ΡΑΑΕΥ.

-Το πεδίο εφαρμογής: Η ΔΕΗ αλλά και η Ήρων υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περιοριστεί στους καταναλωτές Χαμηλής Τάσης με παροχές ισχύος μικρότερες από 25 KVA οι οποίοι χρήζουν αυξημένης προστασίας. Όπως αναφέρει η ΔΕΗ οι μεγάλοι καταναλωτές, σύμφωνα και με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας «έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν συμβάσεις με εξατομικευμένες προσφορές σύμφωνα με τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά τους, μετά από διαπραγματεύσεις με τον προμηθευτή κυρίως σε ότι αφορά τον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής προμήθειας». Σύμφωνα με τη ΔΕΗ σε διαφορετική περίπτωση το προτεινόμενο πλαίσιο θα λειτουργήσει περιοριστικά για την ανάπτυξη της εμπορικής πολιτικής των προμηθευτών σε ότι αφορά την παροχή ευέλικτων και καινοτόμων προϊόντων.

Η τροποποίηση των όρων της σύμβασης: Η προτεινόμενη διάταξη δεν περιορίζεται στον έλεγχο της νομιμότητας της διαδικασίας ενημέρωσης του Πελάτη, αλλά εισάγει προκαταρκτικό και αυτεπάγγελτο έλεγχο εκ μέρους της ΡΑΑΕΥ για την ουσιαστική βασιμότητα της ύπαρξης σπουδαίου λόγου επισημαίνει η Ηρων προσθέτοντας ότι περιορίζει σημαντικά την οικονομική ελευθερία των προμηθευτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα ταχέως και συχνά μεταβαλλόμενο περιβάλλον ιδίως τα τελευταία έτη, κατά τα οποία ο σπουδαίος λόγος της τροποποίησης των όρων της Σύμβασης προμήθειας μπορεί να ανακύπτει εκτάκτως, ποικίλει, και σίγουρα δεν μπορεί να συνίσταται μόνο στην ενεργειακή κρίση ή την εμπόλεμη κατάσταση. Ενώ η ΔΕΗ κάνει αναφορά στο σημείο που λέει χαρακτηριστικά ακόμη και αν στα κίτρινα και πορτοκαλί τιμολόγια θεωρητικά επιτρέπεται στον προμηθευτή να τροποποιήσει μονομερώς τους όρους των συβάσεων στην πραγματικότητα οι αυστηρές ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις ματαιώνουν το σχετικό δικαίωμα του προμηθευτή.

«Με άλλα λόγια, αναφέρει η ΔΕΗ, η ΡΑΑΕΥ δεν αξιολογεί ως άξιο προστασίας το δικαίωμα του προμηθευτή για μονομερή τροποποίηση της σύμβασης ως βασική συνιστώσα της επιχειρηματικής ελευθερίας. Πρόκειται για ρύθμιση υπέρμετρα περιοριστική ενώ το συμφέρον των καταναλωτών θα μπορούσε να επιτευχθεί εξίσου αποτελεσματικά με ηπιότερα μέσα».

Εξάλλου οι σχετικοί κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι ο προμηθευτής δεν μπορεί να τροποποιήσει μονομερώς τους όρους της σύμβασης μόνο αν πρόκειται για σύμβαση ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμής. Αυτό που απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ είναι η ενημέρωση των καταναλωτών κάτι το οποίο προβλέπεται και από τον ελληνικό Κώδικα Προμήθειας.

Η συγκεκριμένη δέσμευση των προμηθευτών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των προσφερόμενων τιμών ώστε να εξασφαλιστεί η αντιστάθμιση κινδύνου.

Η ΔΕΗ εκφράζει έντονο προβληματισμό και επιφύλαξη σχετικά με την πρόβλεψη ότι ο προμηθευτής υποχρεούται σε πρότερη ενημέρωση της ΡΑΑΕΥ σχετικά με τις τροποποιήσεις των συμβατικών όρων προϊόντων κυμαινόμενης χρέωσης. Πρόκειται, όπως υποστηρίζει, για ένα ακόμη στάδιο ενημέρωσης που δεν προβλέπεται στη σχετική Οδηγία, ενώ προκαλεί καθυστέρηση και συνιστά δυσανάλογη τροχοπέδη στην άσκηση της τιμολογιακής πολιτικής του προμηθευτή.

Σε ό,τι αφορά τη λεπτομερή ρύθμιση της δομής των τιμολογίων και την αυστηρή τυποποίηση των προϊόντων με αναλυτικά κριτήρια η ΔΕΗ σημειώνει ότι αυτό θα λειτουργήσει περιοριστικά στη διαμόρφωση νέων τύπων τιμολογίων. Ειδικά με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών που αναμένεται να αναπτυχθούν προϊόντα συνδυαστικού χαρακτήρα τα οποία δεν θα μπορούν να ενταχθούν στους ορισμούς που θέτει η ΡΑΑΕΥ.

Καταλήγοντας η ΔΕΗ σημειώνει ότι χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις χρεώσεις ενέργειας και ισχύος σε μηνιαία ή άλλη βάση δεν θα πρέπει να αξιοποιούνται ως κριτήρια αυστηρής τυποποίησης της κατηγορίας του εκάστοτε προϊόντος. Η διασφάλιση της διαχρονικότητας του πλαισίου επιτυγχάνεται με την κατηγοριοποίηση των προϊόντων με κριτήρια που ενέχουν ευρύτητα ως προς τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά τους η οποία θα επιτρέψει τη μελλοντική ενσωμάτωση στις υφιστάμενες κατηγορίες νέων καινοτόμων προϊόντων. Την ίδια ώρα η Ήρων ενεργειακή θέτει θέμα για τις εκπτώσεις τονίζοντας ότι οι διατάξεις της υπό Διαβούλευση Απόφασης προβλέπουν σταθερές εκπτώσεις καθ' όλη την διάρκεια της Σύμβασης Προμήθειας για όλα τα προϊόντα εκτός από τα κυμαινόμενα τιμολόγια για τα οποία δίδεται η δυνατότητα παροχής περαιτέρω έκπτωσης μέσω προωθητικών ενεργειών, αν αυτή είναι προς όφελος του καταναλωτή. Η δυνατότητα παροχής περαιτέρω έκπτωσης πρέπει να δοθεί για το σύνολο των προϊόντων της αγοράς, καθότι διαφορετικά ο καταναλωτής στερείται της μείωσης της τελικής τιμής προμήθειας σε περιόδους που αυτή είναι δυνατή εκ μέρους του Προμηθευτή.