Η Κομισιόν ανοίγει τη συζήτηση για τα δίκτυα – Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο

Η Κομισιόν ανοίγει τη συζήτηση για τα δίκτυα – Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο
Πέμπτη, 15/05/2025 - 08:35

Σε κεντρικό ζήτημα για την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται η αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων, υπό το βάρος των πρόσφατων γεγονότων, όπως το black out στην Ιβηρική, αλλά και την ανάγκη επιτάχυνσης του εξηλεκτρισμού της οικονομίας. Η Κομισιόν έθεσε ήδη σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για το νέο Ευρωπαϊκό Πακέτο για τα Δίκτυα, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το εργαλείο εκσυγχρονισμού και νομικής διευκόλυνσης έως το τέλος του 2025.

Πρόκειται για μια δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουλίου, προκειμένου η Επιτροπή να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχετικού πλαισίου μέχρι τα τέλη του έτους. Αν και η ίδια η Κομισιόν έχει υπολογίσει ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ έως το 2030 στα ευρωπαϊκά δίκτυα για την επίτευξη των στόχων του REPowerEU, το υπό διαβούλευση σχέδιο δεν περιλαμβάνει προς το παρόν μέτρα χρηματοδότησης αυτών των επενδύσεων.

Η πρωτοβουλία για το νέο Ευρωπαϊκό Πακέτο για τα Δίκτυα είχε προαναγγελθεί ήδη από τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της Πυξίδας Ανταγωνιστικότητας και της Συμφωνίας για την Καθαρή Βιομηχανία (Clean Industrial Deal). Κύριος στόχος είναι η στήριξη της αναβάθμισης και επέκτασης των ευρωπαϊκών δικτύων, η επιτάχυνση της ηλεκτροδότησης της οικονομίας, καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η διασφάλιση ενός καλά ολοκληρωμένου και βελτιστοποιημένου ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η επιστολή αποστολής της Επιτρόπου Jørgensen περιλαμβάνει ρητή εντολή να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο για τα ευρωπαϊκά δίκτυα, προκειμένου να επιταχυνθεί η αναβάθμιση, η επέκταση και η αδειοδότηση των υποδομών.

Το υπό σχεδίαση Πακέτο βασίζεται στο Σχέδιο Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2023, θέτοντας τις βάσεις για εκσυγχρονισμό, ψηφιοποίηση και διατομεακή ολοκλήρωση των ενεργειακών δικτύων. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει νομοθετικές προτάσεις για επιτάχυνση της αδειοδότησης υποδομών αποθήκευσης, ΑΠΕ και δικτύων, με στόχο τη μείωση των καθυστερήσεων στις συνδέσεις και την υποστήριξη της αύξησης της παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Η ανάγκη για ένα πιο ανθεκτικό, ευέλικτο και διασυνδεδεμένο δίκτυο έχει αναδειχθεί από τις πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, καθώς και από τις διαπιστώσεις των εκθέσεων Draghi και Letta που επισημαίνουν την καθοριστική σημασία των δικτύων για την ενεργειακή ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης.

Μέχρι σήμερα, το βασικό νομικό εργαλείο της ΕΕ για τις διασυνοριακές υποδομές ενέργειας είναι ο κανονισμός για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας (TEN-E), ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2022 ώστε να ενσωματώσει τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας και τις νέες ανάγκες, όπως οι υποδομές υδρογόνου και τα υπεράκτια δίκτυα. Στο πλαίσιο του ΤΕΝ-Ε εντάσσονται επίσης Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMIs) και διασυνοριακά έργα με γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν την τελική διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Πακέτου για τα Δίκτυα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από το τέλος του 2025.