Βενεζουέλα: Η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου λειτουργεί μόνο μία εξέδρα εξόρυξης

Βενεζουέλα: Η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου λειτουργεί μόνο μία εξέδρα εξόρυξης
Παρασκευή, 12/06/2020 - 14:42

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας έχουν επιταχύνει τη συρρίκνωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το oilprice.com επικαλούμενο το Bloomberg, τον Μάιο, ο αριθμός των εξεδρών παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα ήταν μόλις δύο βάσει των στοιχείων της Baker Hughes, κάτι που οδήγησε στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 16%, δηλαδή στα 645.700 βαρέλια την ημέρα.

Από τις δύο ενεργές εξέδρες του προηγούμενου μήνα στη Βενεζουέλα, η μία πραγματοποιεί εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και η άλλη φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Μάλιστα, οι εξέδρες αυτές βρίσκονται στην ζώνη πετρελαίου Orinoco, όπου η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας, PDVSA λειτουργεί με κοινοπραξία με ξένες εταιρείες,

Όμως, η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας ήδη κατέρρεε ακόμα και πριν την δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου και την πανδημία, καθώς οι ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ ασκούσαν μεγάλη πίεση στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο και στις πηγές εσόδων του. Τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι η μόνη σημαντική πηγή εσόδων που μπορεί να βρει το καθεστώς και σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ προσπαθούν να πλήξουν όσο το δυνατό περισσότερο την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Παράλληλα, η PDVSA αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει επενδύσει στην επισκευή και συντήρηση των υποδομών της εδώ και πολλά χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η πανδημία ενέτειναν περαιτέρω την πετρελαϊκή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρας, αναγκάζοντας την PDVSA να σταματά τις γεωτρήσεις καθώς οι διεθνείς πελάτες της μειώνονταν.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο η Βενεζουέλα είχε 25 λειτουργικές εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes.

Η Βενεζουέλα κατάφερε πάντως να μετριάσει το πρόβλημα με την έλλειψη καυσίμων, μετά τη μεταφορά βενζίνης και άλλων προϊόντων διύλισης από ιρανικά τάνκερ στη χώρα, αψηφώντας ανοικτά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το καθεστώς Μαδούρο είχε προσπαθήσει να μετριάσει την έλλειψη καυσίμων της χώρας, ωστόσο το νέο σχήμα επιδοτούμενης βενζίνης δεν κατάφερε να τερματίσει τις μεγάλες ουρές που σχηματίζουν οι πολίτες της Βενεζουέλας για να τροφοδοτήσουν τα αυτοκίνητα τους με βενζίνη.

Πηγές: oilprice.com, capital.gr