Renovation Wave: Ξεκινά σήμερα η δημόσια διαβούλευση για την ανακαίνιση των κτιρίων από την Κομισιόν

Renovation Wave: Ξεκινά σήμερα η δημόσια διαβούλευση για την ανακαίνιση των κτιρίων από την Κομισιόν
Παρασκευή, 12/06/2020 - 16:55

Ξεκινά σήμερα η δημόσια διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακαίνιση των κτιρίων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία Renovation Wave η οποία αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας καθώς και του έργου ανάκαμψης της ΕΕ, με στόχο την αύξηση του ρυθμού και της ποιότητας της ανακαίνισης των ήδη υπαρχόντων κτιρίων, προωθώντας με τον τρόπο αυτό την απαλλαγή των κτιρίων από άνθρακα.

Δεδομένης της σχετικά υψηλής έντασης της φύσης των εργασιών ανακαίνισης και του τρόπου με τον οποίο ευθυγραμμίζεται με τη «πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική» φιλοδοξία του πακέτου ανάκαμψης της Επιτροπής, η ανακοίνωση του Next Generation EU κάνει λόγο για την κανονιστική και οικονομική υποστήριξη με τον «διπλασιασμό του ετήσιου ποσοστού ανακαίνισης του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος».

Η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή για τέσσερις εβδομάδες και θα έχει ως στόχο τη συγκέντρωση απόψεων καθώς και συμβουλών από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, επιχειρήσεων, συνδικάτων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικών οργανώσεων, ομάδων καταναλωτών, οργανισμών έρευνας και καινοτομίας , καθώς και μεμονωμένων πολιτών.

Η συγκεκριμένη διαβούλευση θα τροφοδοτήσει στη συνέχεια τις συζητήσεις της Επιτροπής σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να δημοσιεύσει το φθινόπωρο μια στρατηγική ανακοίνωση και ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα για την ταχύτερη και βέλτιστη ανακαίνιση των κτιρίων.

Τέλος, πέρα από τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η ανακαίνιση θα οδηγήσει και σε μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και επομένως στη μείωση των λογαριασμών των νοικοκυριών, σε ασφαλέστερα κτίρια, καθώς και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Περισσότερες πληροφορίες: https://ec.europa.eu/info/news/preparing-future-renovation-wave-initiative-have-your-say-2020-jun-12_en

Πηγή: European Commission