Εκατοντάδες τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν παράνομα πετρέλαιο από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα

Εκατοντάδες τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν παράνομα πετρέλαιο από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα
Παρασκευή, 15/12/2023 - 06:32

Στα 1.649 υπολογίζει η εταιρεία αναλύσεων Vortexa τα δεξαμενόπλοια που έχουν δραστηριοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2023 στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Τα δεξαμενόπλοια που δραστηριοποιήθηκαν στις λεγόμενες αδιαφανείς αγορές, έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο 2023. Ειδικότερα η διεθνής εταιρεία αναλύσεων κατέγραψε 1.070 δεξαμενόπλοια που μετέφεραν ιρανικό, ρωσικό και βενεζουελανικό αργό το δεύτερο τρίμηνο 2023, που αντικατοπτρίζει μια αύξηση 500% σε σχέση με πέρυσι.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρά τις κυρώσεις του G7 στη Ρωσία και τα μέτρα κατά του Ιράν οι συνολικές εξαγωγές αργού του Ιράν, της Ρωσίας και της Βενεζουέλας έφτασαν τα 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον προηγούμενο Μάιο, σε υψηλό 4 ετών και αύξηση 15% σε ετήσια βάση.

Οι εξαγωγές αργού των αδιαφανών αγορών ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 5,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023, μια αύξηση 500.000 βαρελιών την ημέρα σε ετήσια βάση, γεγονός που συνιστά, όπως τονίζει η Vortexa, μια ολοένα και πιο σημαντική αγορά για την παγκόσμια προσφορά αργού. Αυτό το υψηλό τετραετίας οφείλεται στις εξαγωγές αργού -ελαφρών μειγμάτων του Ιράν που σημείωσαν ρεκόρ και στη Ρωσία που αύξησε τις εξαγωγές αργού παρά τις κυρώσεις.

Παρατηρώντας το πώς κινήθηκε ο «σκιώδης» στόλος δεξαμενόπλοιων η Vortexa σημειώνει ότι τα πλοία μεταφοράς αργού στο ρωσικό εμπόριο αντιπροσωπεύουν το 75% του αδιαφανούς στόλου και περιλαμβάνει δεξαμενόπλοια που έχουν δραστηριοποιηθεί σε περισσότερες από μία αγορές. Ειδικά τα δεξαμενόπλοια που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο ρωσικό εμπόριο (όχι στο Ιράν και στη Βενεζουέλα) αντιπροσωπεύουν το 66% του αδιαφανούς στόλου. Στο εμπόριο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα καταγράφηκαν 201 και 125 δεξαμενόπλοια αντίστοιχα από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2023 και αντιπροσωπεύουν το 20% του αδιαφανούς στόλου.