Δυστυχώς, η «ασθένεια» του πολέμου έχει κυριεύσει και την άλλοτε φιλειρηνική Ευρώπη, της αλληλεγγύης και των κοινωνικών πολιτικών, με πρόσφατο «κακό» παράδειγμα την πρόταση της Κομισιόν της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν για έναν πολεμικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2028-2034, που προβλέπει κατακόρυφη αύξηση των δαπανών για την άμυνα και μεγάλες περικοπές στις κοινοτικές δαπάνες για τους αγρότες κυρίως, αλλά και γενικότερα για τους εργαζομένους και το σύνολο της κοινωνίας.
Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό να περικόπτονται κονδύλια που θα ενίσχυαν την αγροτική παραγωγή και τους ίδιους τους αγρότες προς χάριν των εξοπλισμών, σε μια περίοδο μάλιστα που ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων προκαλεί σημαντικά οικονομικά προβλήματα στο σύνολο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο επανεξοπλισμός (ReArm) της ΕΕ έχει γίνει εμμονή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και μένει να φανεί έως πότε οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ένωσης, αλλά πρωτίστως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα υποκύπτουν στις πολιτικές της φον ντερ Λάιεν που οδηγούν την ΕΕ σε οικονομική και κοινωνική κρίση.
Αναμφίβολα η Ευρώπη θα πρέπει να είναι αμυντικά ισχυρή, αλλά η επίτευξη της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της ισχύος δεν μπορεί και δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί σε βάρος ζωτικών τομέων της οικονομίας και της παραγωγής, ούτε σε βάρος των πολιτών της.
Είναι αναγκαία μια ισορροπία στις δαπάνες που η σημερινή ηγεσία της Κομισιόν δείχνει ότι δεν θέλει να διατηρήσει προκρίνοντας τον πόλεμο αντί της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει τα δικά του «παιχνίδια» με τη Ρωσία, αρνούμενος επί της ουσίας κάθε ουσιαστική παρέμβαση των ΗΠΑ προς ενίσχυση της Ουκρανίας, πετώντας το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ΕΕ να το αποδέχεται.
Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να πληρώσουν δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ για να αγοράσουν αμερικανικά όπλα και να τα δωρίσουν στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, ενώ ο Τραμπ δίνει σήματα προς τον Πούτιν να συνεχίσει την εισβολή στην Ουκρανία.
Ένα πόλεμο, που όπως και ο ίδιος ο Τραμπ έχει «χρεώσει» στον προκάτοχο του στην προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλούνται να τον πληρώσουν οι Ευρωπαίοι και μάλιστα για πολλά χρόνια ακόμη.
Με το πλέον εξοργιστικό να είναι, πως οι σημερινοί ηγέτες της ΕΕ είναι αυτοί που αρνούνται κάθε διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και δείχνουν να επιδιώκουν την συνέχιση του, παρά το γεγονός ότι αυτή τους η απόφαση σίγουρα δεν οδηγεί πουθενά και κοστίζει ακριβά στους Ευρωπαίους πολίτες.