Γιάννης Τριήρης: «Ατυχές γεγονός»

Γιάννης Τριήρης: «Ατυχές γεγονός»
Πέμπτη, 14/12/2023 - 06:45

Δεν είναι καλά τα νέα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το μείζον θέμα της κράτησης από τις Αλβανικές αρχές του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μάλλον έχει βρει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος χθες διαμήνυσε ότι στηρίζει ένθερμα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι ακόμη και αν η Ελλάδα ασκήσει βέτο θα επιχειρήσει να το παρακάμψει.

«Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», δήλωσε μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο ο Σολτς, στρεφόμενος εμμέσως πλην σαφώς κατά της χώρας μας.

Λίγο αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, κράτησε μια υπέρ το δέον ήπια διπλωματική στάση.

Αρκέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκφράσει την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, - όπως προσπαθεί να το υποβιβάσει ο Όλαφ Σολτς -, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Αυτή ήταν όλη κι όλη η αντίδραση Μητσοτάκη, που στη συνέχεια επιβεβαίωσε εκ νέου την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και κατ΄ επέκταση και της Αλβανίας.

Την ίδια στιγμή τα διεθνή και τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναδείκνυαν τον «καυτό» διάλογο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πλανητάρχη Τζο Μπάιντεν. Όπως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε όταν κάποια στιγμή είπε στον Νετανιάχου τελευταίος είπε στον Ισραηλινό να αλλάξει στάση για την επίθεση στην Γάζα αναφερόμενος στους αμάχους, ο Νετανιάχου του επιτέθηκε λεκτικά ανταπαντώντας του ότι: «Εσείς βομβαρδίσατε τη Γερμανία, ρίξατε την ατομική βόμβα, πολλοί άμαχοι πέθαναν».

Κάποιοι μπορούν να θεωρούν τη στάση αυτή του Ισραηλινού πρωθυπουργού ως διπλωματικό λάθος, αλλά και κάποιοι άλλοι ως μια επίδειξη πυγμής όταν πρόκειται για εθνικά συμφέροντα.

Ο χρόνος θα δείξει ποια στάση ήταν η ορθότερη, επί της αρχής. Η ήπια του Έλληνα πρωθυπουργού ή η σκληρή του Ισραηλινού ομολόγου του, έστω και αν πρόκειται για τελείως διαφορετικά ζητήματα.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει. Πρέπει η πολιτική ηγεσία της χώρας μας να δείξει πυγμή απέναντι στην Γερμανία που φέρεται να αγνοεί για τους δικούς της λόγους τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ράμα ή πρέπει μόνο με ήπιο διπλωματικό τρόπο να επιλύσει το ζήτημα και με την Γερμανία και με την Αλβανία;

ΥΓ. Ίσως ο Κ. Μητσοτάκης θεωρήσει τις τοποθετήσεις Σολτς ένα ακόμη «ατυχές γεγονός» όπως είχε χαρακτηρίσει και την προσβλητική στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Σούνακ να αρνηθεί να τον συναντήσει παρά το γεγονός ότι είχαν προγραμματισμένο ραντεβού.