GE: Συμβόλαιο με την Bakker Magnetics για την προμήθεια μαγνητικών μονάδων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Dogger Bank

GE: Συμβόλαιο με την Bakker Magnetics για την προμήθεια μαγνητικών μονάδων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Dogger Bank
Παρασκευή, 16/04/2021 - 15:12

Η GE Renewable Energy έχει αναθέσει συμβόλαιο στην Bakker Magnetics για την προμήθεια μαγνητικών μονάδων που θα χρησιμοποιηθούν στις ανεμογεννήτριες για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Dogger Bank στη Βόρεια Θάλασσα, ισχύος 3600MW.

Η Bakker Magnetics με έδρα την Ολλανδία ξεκινά την παραγωγή και συναρμολόγηση των μαγνητικών μονάδων που θα τροφοδοτούν τις ανεμογεννήτριες των 12MW Haliade-X που χρησιμοποιούνται στο αιολικό έργο.

Για να επεκτείνει την παραγωγή, η Bakker έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3,9 εκατ. ευρώ μέσω του ειδικού χρηματοδότη Caple από την BNP Paribas Asset Management.

Αναφέρεται ότι οι μαγνητικές μονάδες συγκολλούνται μεταξύ των πτερυγίων των ανεμογεννητιών και του περιβλήματος και δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο το οποίο κατά την κίνηση παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Η αρχή είναι ίδια με εκείνη ενός δυναμό ποδηλάτου αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Το μεγάλο μέγεθος καθιστά τη συναρμολόγηση επικίνδυνη λόγω των ισχυρών μαγνητικών δυνάμεων που εμπλέκονται.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bakker Magnetics Geert-Jan Bakker δήλωσε:

«Η κύρια πρόκληση για την Bakker Magnetics έγκειται στη συναρμολόγηση των ενοτήτων. Κάθε μονάδα περιέχει 147 μαγνήτες σε διαφορετικά σχήματα και μορφές και βόρειους και νότιους πόλους. Είναι ένα ουσιαστικό και προκλητικό έργο για εμάς, αλλά είναι επίσης μια διεθνής αναγνώριση ότι έχουμε εμπλακεί στην υλοποίηση του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο».

Οι ανεμογεννήτριες της GE Haliade-X θα χρησιμοποιηθούν και για τις τρεις φάσεις του Dogger Bank, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Caple, Michiel Slinkert, δήλωσε:

«Αυτός ο τύπος χρηματοδότησης απαιτεί μια εξατομικευμένη λύση και δεν μπορεί να παρασχεθεί από τις κύριες τράπεζες εκκαθάρισης. Ως εναλλακτικός ειδικός χρηματοδότησης, είχαμε τη δυνατότητα, μαζί με τον εταιρικό μας χρηματοοικονομικό εταίρο De Beemt Corporate Finance, να προσαρμόσουμε μια ελκυστική χρηματοδοτική δομή. Από κοινού καταφέραμε να δημιουργήσουμε σημαντική προστιθέμενη αξία στη χρηματοδότηση. Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να συνεισφέρουμε σε αυτό το σημαντικό έργο αειφόρου ενέργειας με μεγάλο αντίκτυπο..

Η GE Renewable Energy επέλεξε την Bakker Magnetics λόγω της «φημισμένης εμπειρογνωμοσύνης της Bakker σε εξειδικευμένους μαγνήτες και συναρμολόγηση μαγνητών».

Το Haliade-X είναι μια ανεμογεννήτρια άμεσης κίνησης με πτερύγια διαμέτρου 107 μέτρων με συγκρότημα ανεμογεννήτριας 600 τόνων τοποθετημένο σε ύψος περίπου 135 μέτρων. Το πλεονέκτημα των ανεμογεννητριών άμεσης κίνησης είναι ο χαμηλός θόρυβος λειτουργίας σε συνδυασμό με τις χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης.