PGE: Ο άνθρακας θα πρέπει σαφώς να τελειώσει ως πηγή ενέργειας

PGE: Ο άνθρακας θα πρέπει σαφώς να τελειώσει ως πηγή ενέργειας
Παρασκευή, 16/04/2021 - 13:30

Ο άνθρακας πρέπει προφανώς να «διαλυθεί» ως πηγή ενέργειας, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του πολωνικού ομίλου PGE που κατέχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με εκπομπές άνθρακα στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας μια αλλαγή πολιτικής σε μια χώρα μέχρι που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε εξ ολοκλήρου τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, αλλά έχει κάνει μια σειρά αλλαγών πολιτικής τους τελευταίους μήνες και τώρα σχεδιάζει επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, στην πυρηνική ενέργεια και στην ηλιακή ενέργεια για να βοηθήσει στην αποανθρακοποίηση της οικονομίας της.

«Σήμερα είναι προφανές ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα», δήλωσε ο Wojciech Dabrowski, διευθύνων σύμβουλος της PGE, σε ένα συνέδριο υπεράκτιας βιομηχανίας. Η PGE κατέχει τον σταθμό λιγνίτη Belchatwow στην κεντρική Πολωνία, ο οποίος κατατάσσεται ως ο μεγαλύτερος εκπομπός διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ.

«Σήμερα, η πολωνική κοινωνία αναμένει έναν ενεργειακό μετασχηματισμό», δήλωσε ο Νταμπρόφσκι. «Σήμερα όλοι θέλουν να ζουν σε ένα άνετο περιβάλλον, να έχουν καθαρό αέρα και ταυτόχρονα εγγυημένη ενεργειακή ασφάλεια, η οποία είναι η ηλεκτρική ενέργεια στην πρίζα, και να μην πληρώνουν περισσότερα για αυτό από ό, τι μπορούν».

Η Πολωνία ήταν το μόνο μέλος της ΕΕ που δεν δεσμεύτηκε για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, όταν το μπλοκ έθεσε τον στόχο το 2019, αλλά πρόσφατα ενθάρρυνε τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια υπό την πίεση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών.

Τον Ιανουάριο, το πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και η κυβέρνηση στη συνέχεια σχεδιάζει να παρουσιάσει νομοθεσία που θα επιτρέψει στις κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να διαχωρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία άνθρακα και να τα μεταφέρουν σε μια νέα κρατική εταιρεία.

Η Βαρσοβία αναμένει ότι θα βοηθήσει εταιρείες όπως η PGE να συγκεντρώσουν κεφάλαια από τράπεζες, οι οποίες είναι όλο και πιο απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν ορυκτά καύσιμα, για επενδύσεις σε έργα όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια. Ωστόσο, η Greenpeace δήλωσε ότι πρόκειται απλώς για «μεταφορά μη καθαρών περιουσιακών στοιχείων από τη μία τσέπη στην άλλη».

Η PGE σχεδιάζει να επενδύσει 75 δισεκατομμύρια ζλότι (19,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αύξηση της ικανότητας ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2030 και αναπτύσσει δύο υπεράκτια αιολικά έργα με την Orsted, η συνολική ισχύς των οποίων είναι 2,5 gigawatts και είναι το ήμισυ της ιχύος της Μπεουχάτουφ, δήλωσε ο Νταμπρόφσκι.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα της Πολωνίας PGG σκοπεύει να κλείσει το τελευταίο ανθρακωρυχείο το 2049, αλλά αυτό συζητείται ακόμη με τα συνδικάτα. Η PGE δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, αλλά ο Νταμπρόφσκι δήλωσε ότι η Πολωνία θα εγκαταλείψει τον άνθρακα σε 30 χρόνια, κάτι που οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι είναι πολύ μεγάλο διάστημα.

Πηγή: Reuters