GE Renewable Energy: Συμφωνία παροπλισμού και ανακύκλωσης χερσαίων ανεμογεννητριών με τη neowa

GE Renewable Energy: Συμφωνία παροπλισμού και ανακύκλωσης χερσαίων ανεμογεννητριών με τη neowa
Δευτέρα, 14/06/2021 - 17:01

Η GE Renewable Energy ανακοίνωσε μνημόνιο κατανόησης για πολυετή συμφωνία με τη neowa για την αποσυναρμολόγηση ανεμογεννητριών που βασίζονται στη Γερμανία και την ανακύκλωση εξαρτημάτων - συμπεριλαμβανομένων των πτερυγίων - κατά τη μερική και πλήρη ανακαίνιση. Οι εταιρείες θα διερευνήσουν επίσης από κοινού τη δυνατότητα επέκτασης της τεχνολογίας ανακύκλωσης πτερυγίων της neowa για άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ως μέρος της συμφωνίας, η neowa θα παρέχει υπηρεσίες απεγκατάστασης στην GE Renewable Energy και στους πελάτες της. Επίσης, θα ανακυκλώνει έως και το 90% της μάζας της ανεμογεννήτριας και θα χρησιμοποιήσει την δική της διαδικασία για τον τεχμαχισμό των πτερυγίων - συμπεριλαμβανομένων των ινών γυαλιού - σε σφαιρίδια διαφόρων μεγεθών, για να χρησιμοποηθούν ως πρώτη ύλη στην παραγωγή τσιμέντου.

Αναφέρεται ότι το τσιμέντο που προκύπτει από αυτήν τη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή θεμελίων τσιμέντου και πύργων για νέες τουρμπίνες, χρησιμοποιώντας περίπου 20% + λιγότερο CO2 σε σύγκριση με τις συμβατικές διαδικασίες και συνεχίζοντας τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Σημειώνεται ότι σχεδόν το 100% του υλικού πτερυγίου θα υποστεί επεξεργασία και θα είναι έτοιμο για επαναχρησιμοποίηση.

Ο Jérôme Pécresse, Διευθύνων Σύμβουλος της GE Renewable Energy δήλωσε:

«Αυτό είναι ένα πραγματικά συναρπαστικό επόμενο βήμα στο ταξίδι μας για την εισαγωγή νέων βελτιώσεων του κύκλου ζωής στην αιολική βιομηχανία της Ευρώπης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τη neowa - μια σεβαστή εταιρεία με μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα - σε αυτό το κρίσιμο επόμενο βήμα, το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας της αιολικής ενέργειας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με διάφορες χώρες της Ευρώπης μαζί με το neowa για την αποσυναρμολόγηση και την ανακύκλωση στοιχείων σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες οδηγίες και τις απαιτήσεις της χώρας».

Ο Frank Kroll, Διευθύνων Σύμβουλος της neowa, δήλωσε:

«Η neowa είναι στην ευχάριστη θέση να προσφέρει τη μακροχρόνια εμπειρία μας σε αυτόν τον τομέα για να συνεργαστεί με την GE Renewable Energy, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών στην επόμενη γενιά έξυπνων λύσεων αποβλήτων».

Αυτή η ανακοίνωση είναι το επόμενο βήμα στο επίκεντρο της GE για την επίτευξη κυκλικών λύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά, σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει ένα νέο Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία - ένα από τα κύρια τμήματα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Σχεδόν 10 GW των παλαιών ανεμογεννητριών στην Ευρώπη θα τεθούν εκτός λειτουργίας ανακαινιστούν έως το 2025.

Με πληροφορίες από: evwind.es