Πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή κάτω από τα 1,30 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή κάτω από τα 1,30 ευρώ το λίτρο
Δευτέρα, 16/10/2023 - 10:58

Σε τιμές ακόμα και κάτω από 1,30 ευρώ το λίτρο πωλείται σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς την κρατική επιδότηση στην αντλία που ίσχυε πέρυσι.

Στην πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης την περασμένη Παρασκευή η μέση τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στο 1,393 ευρώ το λίτρο με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας λόγω του υψηλότερου μεταφορικού κόστους.

Αν και η ζήτηση τις πρώτες ημέρες της διανομής του πετρελαίου, λόγω και της καλοκαιρίας, είναι υποτονική, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν παραγγελίες πετρελαίου από τα νοικοκυριά τα οποία θα θελήσουν να επωφεληθούν από τις τρέχουσες καλές τιμές αλλά και υπό τον φόβο ανατιμήσεων που ενδεχομένως προκληθούν στην αγορά από τον πόλεμο στο Ισραήλ και την εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Πάντως, το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε πρεμιέρα σε τιμές ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι και με τις εταιρείες να παρέχουν εκπτώσεις στους καταναλωτές έως και 6% για αγορές με κάρτες, 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες αλλά και προγράμματα επιβράβευσης με δωροεπιταγές που εξαργυρώνονται στα πρατήρια καυσίμων.

Το ετήσιο κόστος θέρμανσης περιορίζεται για τους καταναλωτές που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης το οποίο κυμαίνεται από 100 ως 1.000 ευρώ και φέτος θα δοθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με παιδιά λόγω της αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων αναμένεται να ανοίξει μέχρι 10 Νοεμβρίου και η καταβολή των ποσών θα γίνει με βάση το περυσινό χρονοδιάγραμμα σε τρεις δόσεις ανάλογα με τον χρόνο τιμολόγησης των αγορών και την υποβολή των παραστατικών ως εξής:

-Έως 21 Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 30 Νοεμβρίου 2023.

-Μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 31 Ιανουαρίου 2024.

-Έως 30 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 31 Μαρτίου 2024.