Τα ακριβά καύσιμα ροκανίζουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη – Αναγκαίες οι επιδοτήσεις

Τα ακριβά καύσιμα ροκανίζουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη – Αναγκαίες οι επιδοτήσεις
Τετάρτη, 04/10/2023 - 06:24

Τα ακριβά καύσιμα συμπαρασύρουν τις τιμές σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγοράς, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο.

Η άνοδος των τιμών των υγρών καυσίμων τις τελευταίες 90 ημέρες επιβάρυνε σημαντικά την καταναλωτική ψυχολογία όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κτυπά «καμπανάκι», καθώς δείχνει πως χωρίς επιδοτήσεις η κατανάλωση καυσίμων θα μειωθεί και η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ακόμη ένα έτος.

Είναι ενδεικτικό πως τον Ιούλιο η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στο 1,882 ευρώ το λίτρο και τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 2,026 ευρώ το λίτρο! Με απλά λόγια για το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ 50 λίτρων τον Ιούλιο το κόστος ήταν 94,1 ευρώ και τον Σεπτέμβριο εκτοξεύθηκε στα 101,3 ευρώ ανά λίτρο. Τα ακριβά καύσιμα συμπαρασύρουν τις τιμές σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγοράς, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε έντονα τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις +33,6 μονάδες, έναντι +16,9 μονάδων τον Ιούλιο. Το 60% (από 45%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 10% (από 21%) αναμένει σταθερότητα.

Παράλληλα, κατά το ΙΟΒΕ η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -47,6 μονάδες(από -42,9 τον Ιούλιο). Το 59% των καταναλωτών τον Σεπτέμβριο προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, με το σχετικό ποσοστό να είναι τον Ιούλιο στο 53%!

Η ίδια έρευνα κατέγραψε ενίσχυση του ποσοστού των νοικοκυριών που είναι αβέβαια για τη μελλοντική οικονομική κατάστασή τους. Το 52% έκρινε τον Σεπτέμβριο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, ήπια υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα που διαμορφώθηκε στο 50%

Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες κλιμακώθηκαν έντονα τον Σεπτέμβριο στις -47,1 μονάδες (έναντι - 35,6). Το 66% (από 55%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 3% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση.

Περισσότερο απαισιόδοξες ήταν τον Σεπτέμβριο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν σημαντικά, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -42,4 τον Σεπτέμβριο, από -18,5 μονάδες τον Ιούλιο. Το 60% (από 37%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% (από 18%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -8,5 και -7,6 μονάδες αντίστοιχα.

Τέλος, περισσότερο απαισιόδοξες ήταν και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε έντονη ενίσχυση τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις - 42,8 (από –17,4) μονάδες. Το 64% (από 42%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 21% το οποίο αναμένει σταθερότητα.