Πετρέλαιο: Πάμε για εκτίναξη τιμής το 2023 μετά το διάταγμα Πούτιν

Πετρέλαιο: Πάμε για εκτίναξη τιμής το 2023 μετά το διάταγμα Πούτιν
Τετάρτη, 28/12/2022 - 06:46

Η απαγόρευση πώλησης προς τις χώρες της ΕΕ που έχουν βάλει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, θα προκαλέσει μια νέα ενεργειακή κρίση, που θα φανεί πρώτιστα το 2023.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος για την απαγόρευση πώλησης πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στις χώρες που έχουν επιβάλει πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, ήρθε ως αντίποινα στην απόφαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των G7.

Από το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι ενεργειακοί πόροι της Ρωσίας έγιναν όπλο στα χέρια του Πούτιν, όπως τον κατηγορούν οι δυτικοί.

Στις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν ο Ρώσος πρόεδρος ως αντίποινα χρησιμοποίησε τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας με τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες να περιορίζουν τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, απειλώντας την με ενεργειακό blackout.

Οι αναταράξεις στον ενεργειακό εφοδιασμό, προκάλεσαν εκτίναξη των τιμών σε αέριο και πετρέλαιο, με τα έσοδα της Ρωσίας να έχουν εκτοξευθεί, παρά την μείωση των ροών προς τον μεγαλύτερο πελάτης της, την Ευρώπη.

Σ’ αυτό συντέλεσε και η παγκοσμιοποιημένη αγορά των φυσικών πόρων, αλλά και η θέση μεγάλου μέρους των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+.

Μετά την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου από τη Δυτική συμμαχία, η αντίδραση της Ρωσίας ήταν αναμενόμενη. Είναι όμως έτοιμη η Ευρώπη να διαχειριστεί μια νέα ενεργειακή κρίση;

Η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει την πώληση πετρελαίου και πετρελαϊκών παραγώγων αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά και τον κατακερματισμό της σε περιφερειακές αγορές.

Όσο εξαρτημένη ήταν η Ευρώπη από την ρωσική ενέργεια άλλο τόσο εξαρτημένη ήταν και η Ρωσία από το ευρωπαϊκό της πελατολόγιο και τα σταθερά έσοδα, που δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα.

Η απώλεια εσόδων για την Ρωσία θα υπάρξει, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο θα επιθυμούσε η δυτική αντιρωσική συμμαχία. Αν η Ρωσία αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου θα δημιουργήσει μια τεχνητή έλλειψη στην αγορά με αποτέλεσμα να έχουμε νέα εκτίναξη των τιμών.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ που ζουν γι αυτές τις στιγμές δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη για περισσότερα έσοδα. Αυτό εξάλλου φάνηκε περίτρανα όλο το προηγούμενο διάστημα που συμπαρατάχτηκαν με την Ρωσία κι όχι τη δυτική συμμαχία.

Αναλυτές θεωρούν ότι το διάταγμα Πούτιν για την απαγόρευση πώλησης σε μη φιλικές χώρες θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ συρρικνώνοντας το πελατολόγιο της Ρωσίας και μαζί τα έσοδα της.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντόν Σιλουάνοφ την Τρίτη, προκάλεσαν αίσθηση, καθώς όπως είπε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας το επόμενο έτος ενδέχεται να υπερβεί το αναμενόμενο 2% του ΑΕΠ, καθώς το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου βλάπτει τα εισοδήματα από τις εξαγωγές.

Αυτό μπορεί να «πονέσει» τον Πούτιν, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμος να φτάσει στα άκρα απλά και μόνο για να πετύχει τον σκοπό του. Εξάλλου έχει ως εναλλακτικές λύσεις στο πελατολόγιο του την Κίνα και την Ινδία. Δυο ενεργοβόρες χώρες που χρειάζονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε τιμές χαμηλότερες από το όριο που έχουν θέσει οι δυτικοί σύμμαχοι των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Το ζητούμενο φυσικά είναι το τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι και πόσο θα πληγούν από το πλαφόν που έθεσαν και οι ίδιοι στο ρωσικό πετρέλαιο και την απαγόρευση πώλησης που διέταξε ο Πούτιν.

Πληρώνοντας πολύ ακριβά το LNG, από τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Χωρίς να έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας για τις ευρωπαϊκές χώρες, η απαγόρευση πώλησης προς τις χώρες της ΕΕ που έχουν βάλει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, θα προκαλέσει μια νέα ενεργειακή κρίση, που θα φανεί πρώτιστα το 2023.