Πιστωτικό γεγονός τύπου Lehman Brothers ελλοχεύει στην Ευρώπη για τις ενεργειακές εταιρείες

Πιστωτικό γεγονός τύπου Lehman Brothers ελλοχεύει στην Ευρώπη για τις ενεργειακές εταιρείες
Τετάρτη, 07/09/2022 - 06:48

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αποφασίσει να δημιουργήσουν ταμεία για να αποφύγουν την κατάρρευση των αγορών ενεργειακών παραγώγων τους.

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες αντιμετωπίζουν απαιτήσεις περιθωρίου συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων στην αγορά παραγώγων και πολλές θα χρειαστούν πολιτική στήριξη για να τις καλύψουν εν μέσω άγριων διακυμάνσεων και εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε την Τρίτη στο Bloomberg στέλεχος της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας Equinor της Νορβηγίας. Σύμφωνα με τον Helge Haugane, ανώτερο αντιπρόεδρο της Equinor για το φυσικό αέριο και την ενέργεια, η εκτίμηση των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ακόμη και «συντηρητική».

Η ρευστότητα στις ενεργειακές εταιρείες στερεύει, καθώς πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους για το περιθώριο κέρδους στην αγορά ενεργειακών παραγώγων.

«Αν οι εταιρείες πρέπει να βάλουν τόσα πολλά χρήματα, αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα στην αγορά στερεύει και αυτό δεν είναι καλό για αυτό το τμήμα των αγορών φυσικού αερίου», δήλωσε ο Haugane της Equinor στο Bloomberg.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αποφασίσει να δημιουργήσουν ταμεία για να αποφύγουν την κατάρρευση των αγορών ενεργειακών παραγώγων τους. Η Φινλανδία και η Σουηδία παρουσίασαν σχέδια αυτό το Σαββατοκύριακο για να στηρίξουν τις ενεργειακές τους εταιρείες που συναλλάσσονται στις αγορές παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας, επιδιώκοντας να αποφύγουν ένα συμβάν «Lehman Brothers» στις αντίστοιχες ενεργειακές βιομηχανίες και τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα.

«Αυτό είχε τα συστατικά για ένα είδος Lehman Brothers της ενεργειακής βιομηχανίας», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Mika Lintila, όπως μεταδίδει το Reuters, σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Η κρίση βάθυνε μετά τη δήλωση της Ρωσίας την Παρασκευή ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream προς τη Γερμανία θα παραμείνει κλειστός επ' αόριστον και κατηγόρησε τη Δευτέρα τις δυτικές κυρώσεις για την κατάσταση αυτή.

Η Φινλανδία συζήτησε τα μέτρα σταθεροποίησης που απαιτούνται στην αγορά παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας και ένα προτεινόμενο πρόγραμμα της κεντρικής κυβέρνησης «αποτελεί την τελευταία επιλογή χρηματοδότησης για εταιρείες που διαφορετικά θα κινδύνευαν με αφερεγγυότητα», ανέφερε η φινλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Η Φινλανδία θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα καθεστώς δανείων και εγγυήσεων ύψους έως 10 δισ. ευρώ, βάσει του οποίου το κράτος θα μπορεί να χορηγεί δάνεια ή εγγυήσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία.

Στη γειτονική Σουηδία, η κυβέρνηση πρότεινε κρατικές πιστωτικές εγγυήσεις κυρίως σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που συναλλάσσονται στην αγορά παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας. Το συνολικό ποσό των απαιτούμενων εγγυήσεων στην αγορά έχει αυξηθεί από τον Ιούνιο από περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια (70 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες) σε περίπου 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια (180 δισεκατομμύρια κορώνες), δήλωσε η κυβέρνηση.

«Σκοπός του μέτρου είναι να αποτραπεί ότι η έλλειψη ρευστότητας θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους μετάδοσης σε άλλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της Σουηδίας.