Ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικό κόστος σχεδιάζουν στη Βρετανία

Ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικό κόστος σχεδιάζουν στη Βρετανία
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 06/06/2022 - 07:00

Ο βρετανικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας Octopus Energy ένωσε τις δυνάμεις του με την εταιρεία κατασκευής κατοικιών Ilke Homes για να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν θα περιλαμβάνει λογαριασμούς.

Το κοινό έργο μεταξύ της Octopus και της Ilke, η οποία κατασκευάζει προκατασκευασμένα σπίτια σε εργοστάσια, έχει σχεδιαστεί για να απογαλακτίσει τη χώρα από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Octopus, Γκρεγκ Τζάκσον, δήλωσε ότι το πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ενεργειακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, την ώρα που οι οικογένειες αγωνίζονται με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία σημαίνει ότι οι αγοραστές θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 8.000-9.000 £ όταν αγοράσουν το σπίτι τους, δήλωσε ο Giles Carter, διευθύνων σύμβουλος της Ilke. Αυτό είναι το κόστος της προσθήκης ηλιακών συλλεκτών, αποθήκευσης μπαταριών και αντλιών θερμότητας πηγών αέρα στα σπίτια για να γίνουν ενεργειακά αυτάρκεις.

Οι εταιρείες εφαρμόζουν πιλοτικά το έργο με ένα ζευγάρι ημιανεξάρτητων οικογενειακών κατοικιών δύο υπνοδωματίων στο Έσσεξ. Έχουν σχέδια να επεκτείνουν το πρόγραμμα σε περισσότερα από 10.000 σπίτια μέχρι το 2030. Η Octopus έχει δεσμευτεί ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού δεν θα πληρώνουν λογαριασμούς εκτός και αν χρησιμοποιούν πάνω από 10 MWh ενέργειας, η οποία εκτιμά ο Τζάκσον είναι τριπλάσια από την τυπική ετήσια χρήση ενός νοικοκυριού.

Οποιαδήποτε παραπάνω ενέργεια που παράγεται μπορεί να ανατροφοδοτηθεί στο δίκτυο. «Πιστεύουμε ότι [τα σπίτια] θα μπορούσαν να είναι αυτάρκεις για πάντα. Αυτό είναι ένα σχέδιο. Αργά ή γρήγορα, αρχίζεις να μπορείς να μεταμορφώσεις ένα ενεργειακό σύστημα όταν το κάνεις αυτό», είπε ο Τζάκσον.

Εάν τα ηλιακά πάνελ υποστούν βλάβη και δεν μπορούν να παράγουν αρκετή ενέργεια, τα σπίτια θα εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο και θα μπορούν να αντλούν ενέργεια χωρίς να επηρεάζει τους λογαριασμούς τους. Η εγγύηση του Octopus για μηδενικούς λογαριασμούς θα παρέχεται για περίοδο 12 μηνών και όχι για πάντα, αν και ο Τζάκσον και ο Κάρτερ της Ίλκε λένε ότι το μηδενικό τιμολόγιο επ' αόριστον δεν θα είναι κάτι ανέφικτο.

Με τους ετήσιους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών να αυξάνονται και να αναμένεται να φτάσουν έως και τις 2.800 £ αργότερα φέτος, ο Κάρτερ υποστηρίζει ότι οι αγοραστές κατοικιών θα έπαιρναν γρήγορα τα χρήματά τους πίσω.

Το απόθεμα κατοικιών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τα παλαιότερα και λιγότερο καλά μονωμένα στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η απαλλαγή των κατοικιών από τις ανθρακούχες εκπομπές θα είναι απαραίτητη εάν η χώρα θέλει να πετύχει τον νομικά δεσμευτικό καθαρό μηδενικό στόχο της έως το 2050. Σύμφωνα με τον Κάρτερ, η υπόσχεση μηδενικών λογαριασμών σε μια εποχή που οι οικογένειες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συμμετάσχουν οι καταναλωτές στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

«Η πιο ισχυρή λέξη στο μάρκετινγκ είναι δωρεάν. Πώς προκαλούμε τη μετάβαση από τον άνθρακα; Δημιουργούμε ένα σχέδιο το οποίο θα προσελκύει τους καταναλωτές. Εάν είναι εφικτό να προσφερθούν μηδενικοί λογαριασμοί για να σωθεί ο πλανήτης, τότε είμαστε στον σωστό δρόμο», συμπλήρωσε.