Ο εφιάλτης του φυσικού αερίου… φρενάρει τα νέα τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο εφιάλτης του φυσικού αερίου… φρενάρει τα νέα τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής
Κυριακή, 10/07/2022 - 07:39

Οι τιμές θα κινούνταν στα επίπεδα τουλάχιστον των 0,50 λεπτών ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,32-0,35 λεπτών τον Ιούλιο, με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σήμερα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα έπρεπε να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τα τιμολόγια ρεύματος, που θα ισχύουν τον Αύγουστο, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν .

Ωστόσο αιφνιδιαστικά, δύο ημέρες προς την ανάρτηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετέθεσε την ημερομηνία για αργότερα και έως τις 25 Ιουλίου.

Η απόφαση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη από τον εφιάλτη που προκαλεί στην Ευρώπη και φυσικά στην ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην ξανανοίξουν οι βάνες του Nord Stream 1, ο οποίος από αύριο και για περίπου ένα 10ήμερο, σταματά τη λειτουργία του λόγω προγραμματισμένης συντήρησης και τεχνικών προβλημάτων.

Η αβεβαιότητα ως προς την επαναλειτουργία ή μη του Nord Stream 1 έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της χονδρικής τιμής ρεύματος, στο υπουργείο Ενέργειας άρχισαν να φτάνουν μηνύματα από τους παρόχους που προκάλεσαν τρόμο. Οι τιμές που θα ανακοίνωναν κινούνταν στα επίπεδα τουλάχιστον των 0,50 λεπτών ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,32-0,35 λεπτών τον Ιούλιο, με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με το νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος προβλέπει και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πάροχοι υποχρεούνται να ανακοινώσουν έναν μήνα νωρίτερα την τιμή ανά κιλοβατώρα με την οποία θα χρεώσουν τους πελάτες τους τον επόμενο, κάνοντας πρόβλεψη για το πού θα διαμορφωθούν η τιμή του αερίου και η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον με τις τιμές του φυσικού αερίου να κάνουν νέο ράλι ανόδου και ορατό τον κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία προς την κεντρικής Ευρώπη αποφασίστηκε η διαμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος που θα ισχύσουν τον Αύγουστο αφού θα έχει φανεί που το πάει η Μόσχα. Αν η τροφοδοσία αποκατασταθεί οι τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν.

Πάντως οι επιφυλάξεις είναι έκδηλες, καθώς η αγορά ανησυχεί για τον ανταγωνισμό ενώ πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα προκαλέσει αναταραχή χωρίς να πετύχει τον στόχο της.

Οι τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές έως τις 25 Ιουλίου ενώ στο τέλος κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τιμές του μεθεπόμενου. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες προμήθειας καλούνται να προβλέψουν τις τιμές του επόμενου διμήνου, σε μια αγορά υψηλών διακυμάνσεων και με ισχυρές ανοδικές τάσεις.

Οι προμηθευτές υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ορθή πρόβλεψη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα για διάστημα ενός μηνός, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου, με αποτέλεσμα η εφαρμογή της προτεινόμενης τροποποίησης να αυξάνει κατακόρυφα τις επισφάλειες που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές και να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Κρίσιμη θεωρείται η στάση της ΔΕΗ η οποία είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής με ποσοστό άνω του 60%.