Πρεμιέρα για τον νέο μηχανισμό χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω εκρηκτικών αυξήσεων

Πρεμιέρα για τον νέο μηχανισμό χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω εκρηκτικών αυξήσεων
Παρασκευή, 01/07/2022 - 06:37

Με το φυσικό αέριο να ξεπερνά τα 140 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και την τιμή του ηλεκτρισμού στην αγορά της επόμενης ημέρας να σκαρφαλώνει στα 351 ευρώ από 340 χθες μπαίνει από σήμερα σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε 10 ημέρες οι εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν τις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ισχύουν για τον μεθεπόμενο μήνα.

Ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα υπάρχει πλέον μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τον μηχανισμό λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αφού τίθεται σε αναστολή μέχρι τον επόμενο Ιούλιο και βλέπουμε…

Τι θα πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές; Ότι κάθε μήνα θα ανακοινώνονται νέες τιμές από τις εταιρείες. Θα πρέπει να συγκρίνουν τιμές και να επιλέγουν τον φθηνότερο πάροχο.

Με βάση τη νομοθεσία οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία μέρα του προ-προηγούμενου μήνα να δηλώνουν ρητά ποια θα είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρεώνουν στους καταναλωτές για τον μεθεπόμενο μήνα.

«Και έτσι με αυτό τον τρόπο, επειδή θα αναρτάται αυτή η τιμή στις ιστοσελίδες και θα ενημερώνονται, οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν ξεκάθαρα πια χωρίς να χρειάζονται να κάνουν κάποιους δύσκολους υπολογισμούς μέσα από μαθηματικές σχέσεις και μαθηματικούς τύπους να συγκρίνουν ποια είναι η τιμή χρέωσης του κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι να επιλέγουν τον φτηνότερο πάροχο, άρα να έχουν την πιο φτηνή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην ομιλία του στη Βουλή.

Το πόσο εύκολο είναι οι καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα και να αλλάζουν πάροχο μήνα με τον μήνα έστω κι αν δεν υπάρχει πέναλτι για τη μετακίνηση, θα φανεί στην πράξη.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις για τον νέο μηχανισμό και το πώς θα λειτουργήσει ενώ οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς είναι ότι τα νέα κυμαινόμενα τιμολόγια με αυτά τα δεδομένα θα διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό γιατί οι προμηθευτές θα προσπαθήσουν να κάνουν προβλέψεις για τις τιμές του Αυγούστου με τέτοιο τρόπο ώστε να μη ζημιωθούν.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πώς θα λειτουργήσει η αγορά η εκρηκτική άνοδος των τιμών και η αβεβαιότητα για το τι έρχεται προβληματίζει και ανησυχεί την κυβέρνηση.

Χθες η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Παρασκευή 1/07/2022, διαμορφώθηκε στα 351,70 ευρώ/MWh. Οι υπολογισμοί για το ύψος των επιδοτήσεων έχουν γίνει με μέση τιμή τα 240 ευρώ/MWh. Γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και από τον προϋπολογισμό. Και όλα δείχνουν ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή τάσης η «αιμορραγία» στο δημόσιο ταμείο θα είναι εξαιρετικά μεγάλη.